Linkovi

Europski policajci umjesto IPTF-a? (1/7/02) - 2002-07-01


Europska Unija mogla bi ubrzati formiranje svojih policijskih snaga koje su tek u siječnju trebale u Bosni i Hercegovini zamijeniti postojeću međunarodnu policiju.

"Za razliku od Amerikanaca mi ne možemo napustiti Bosnu i Hercegovinu", izajvio je visoki izaslanik za vanjsku politiku Europske Unije Javier Solana. Solana i njegov tim potvrdili su vijesti da je iz sjedišta UN-a od Europske Unije zatraženo ubrzavanje priprema europskih policijskih snaga koje bi, ali tek prvog dana iduće godine, zamijenile sadašnje – radi američkog veta sporne – međunarodne policijske snage u BiH.

Na marginama newyorškog dramatičnog zasjedanja Vijeća sigurnosti održano je nekoliko radnih dogovora u kojima su europske članice Vijeća zamoljene da što hitnije razmotre ubrzavanje procesa priprema europske policije.

Pred Europljane je postavljen veoma težak zadatak, planiranje ove misije ni izdaleka nije gotovo, potvrdio je glasnogovornik europske Komisije Gunnar Wiegand. Wiegand veli da je od Unije zatraženo ubrzavanje procedure i uskakanje na teren Bosne i Herecgovine mnogo prije predviđenog roka. Zadatak je logistički i organizacijski veoma zahtjevan, težak, gotovo neizvediv jer u kraktom razdoblju od nekoliko dana nama preostaje zaokružiti posao za misiju koja je trebala početi u siječnju, objasnio je glasnogovornik.

U kabinetu visokog izaslanika za vanjsku politiku nadovezuju se ocjenom da je ipak moguće ispuniti prazine, dok su iz nekih prijestolnica, poput Berlina – upozorili da ustav zemlje pretpostavlja angažman tek uz primjerenu UN-ovu rezoluciju. Veleposlanici država NATO saveza su u ponedjeljak popodne također razmotrili situaciju no, kao i njihovi kolege stalni predstavnici država članica Europske Unije u Uniji, nisu objavili ništa konkretnijega do li poručili da se intenzivira diplomatska aktivnost.

Neki izvori tvrde da bi SFOR, čija misija ostaje nepromijenjena, preuzeo dio posla međunarodne policije dok ne stignu europski policajci.

Inače, Europska Unija, kojom u ovom trenutku predsjedava Danska, danas je deklaracijom pozdravila početak rada stalnog međunarodnog suda uz žaljenje radi američkog veta i, ističe se, "snažnu nadu da će države koje još dvoje oko prihvaćanja Statuta suda to učiniti u skoroj budćnosti". Deklaraciji su se pridružile sve zemlje – kandidati za ulazak u Uniju, osim Turske.

XS
SM
MD
LG