Linkovi

SAD i dalje predane mirovnoj misiji u BiH (1/7/02) - 2002-07-01


Bijela kuća je priopćila da administracija predsjednika Georgea Busha ostaje predana mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini, ali da američke postrojbe trebaju biti izuzete od mogućnosti kaznenog gonjenja od strane novog Međunarodnog suda.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaže da administracija snažno podržava mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini, ali da ne krije da se jednako tako snažno protivi novom stalnom sudu za ratne zločine.

Jučer navečer, ta su dva pitanja postala povezana - Sjedinjene Države su objavile Vijeću sigurnosti da ne mogu glasati za produženje mandata mirovne misije u Bosni i Hercegovini ukoliko američke postrojbe ne dobiju izuzeće od nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda.

Gospodin Fleischer američki stav naziva "pitanjem principa". Kako kaže, administracija predsjednika Busha i dalje vjeruje da sud predstavlja opasnost po američko vojno osoblje, koje bi se moglo naći sučeljeno s kaznenim progonom iz potpuno političkih razloga.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da sporazum o osnivanju suda ima značajne mane. Kako je naglasio, američka vlada će štititi svoje državljane od, kako je rekao, "preduge ruke" stalnog suda za ratne zločine.

Ari Fleischer je istaknuo da će se tijekom slijedeća tri dana voditi pregovori kako bi spor bio riješen. Bijela kuća nada se uspješnom razriješenju, izjavio je glasnogovornik američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG