Linkovi

SAD blokirao produženje misije UN-a u BiH za šest mjeseci (1/7/02) - 2002-07-01


Sjedinjene Države uložile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o produženju misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim, misija, koja je trebala isteći u ponoć po lokalnom vremenu, produžena je za 72 sata, kako bi se postigao kompromis. Kako s East Rivera izvješćuje Barbara Schoetzau, Sjedinjene Države traže od Vijeća sigurnosti da američkim snagama osigura imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom, čiji statut je stupio na snagu u ponoć, u istom trenutku u kojem je istekao mandat UN-a u Bosni i Hercegovini.

TEXT: Ni nakon tjedan dana intenzivnih pregovora, Sjedinjene Države nisu promijenile svoj stav da neće dozvoliti svojim vojnicima u mirovnim snagama da dođu pod jurisdikciju novog suda. Stalni kazneni sud trebao bi suditi optuženicima za ratne zločine i teško kršenje ljudskih prava, protiv kojih nije pokrenut postupak u njihovim zemljama. Međutim, Sjedinjene Države traže usvajanje rezolucije kojom bi američke snage u sastavu mirovnih operacija Ujedinjenih naroda dobile imunitet pred novim sudom. Američke snage sudjeluju i u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Američki veleposlanik u svjetskoj organizaciji John Negroponte izjavio je da Washington ostaje čvrsto predan Bosni i Hercegovini, no da su američke snage posebno ranjive zbog globalne uloge Sjedinjenih Država.

NEGROPONTE ACT: Contributing personel to peacekeeping.. MALE VOICE: Sudjelovanje naših vojnika u mirovnim operacijama pokazuje našu predanost međunarodnom miru i sigurnosti, što, kako znate, može podrazumijevati i opasnosti i teškoće za pripadnike mirovnih snaga. S obzirom da smo prihvatili te opasnosti, izloživši naše vojnike opasnim i teškim situacijama u ime promicanja mira i stabilnosti, nećemo od njih tražiti da preuzmu i dodatni rizik politički motiviranih sudskih postupaka pred sudom, čiju juridiskciju nad američkim državljanima Sjedinjene Države ne prihvaćaju.

TEXT: Pristaše stalnog Međunarodnog kaznenog suda predlažu Sjedinjenim Državama da jednostavno povuku svoje snage iz mirovnih operacija. No, Washington uporno tvrdi da želi ostati angažiran u mirovnim naporima. Mandat misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini trebao je isteći za šest mjeseci, kada bi se mirovne snage trebale povući iz te zemlje i prepustiti svoje odgovornosti policijskoj misiji Europske unije. Obraćajući se članovima Vijeća sigurnosti, glavni tajnik Kofi Annan upozorio je da bi nagli odlazak mirovnih snaga mogao ugroziti krhki mir u Bosni i Hercegovini.

ANNAN ACT: Unless an agreement can be reached… MALE VOICE: Ukoliko ne postignemo sporazum o planiranom završetku misije, policija u Bosni i Hercegovini ostat će bez nadzora i bez pomoći.

TEXT: Produžavajući mandat Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini za još 72 sata, diplomati su željeli izbjeći prazni hod dok se o ovom pitanju još uvijek raspravlja. Trinaest zemalja-članica Vijeća sigurnosti glasalo je u prilog rezolucije, na koju su Sjedinjene Države uložile veto. Predstavnik Bugarske izjavio je da njegova zemlja podržava rezoluciju, no da se suzdržala od glasovanja, kako bi pozvala na postizanje kompromisnog rješenja. (db)

XS
SM
MD
LG