Linkovi

Film tjedna: Opasni životi ministranata (30/6/02) - 2002-06-30


Jodie Foster je protagonistica i producentica najnovijeg filma tjedna - slatkogorke drame o odrastanju, adaptirane za velike ekran iz cijenjenog literarnog predloška. Alan Silverman je pripremio prilog o filmu “The Dangerous Lives of Altar Boys” – u prijevodu "Opasni životi ministranata".

Vrijeme radnje su sedamdesete godine prošlog stoljeća; mjesto radnje je "srednja Amerika", gdje troje četrnaestogodišnjaka, katolika iz istog razreda, raste u adolescenciju. Tim je pametan dječak, ali mu je uglavnom dosadno i zadada u nevolje; Margie je djevojčice koja je do tada više odrastala kao dječak i upravo otkriva svoju ženstvenost; Francis je kreativni um koji sanja da postane crtač stripova, tako da i njihove maštarije iscrtava živim stilom stripovnih super-junaka.

Za negativca svog života biraju sestru Assumptu, strogu opaticu koja nadgleda njihov život u školi. Ona postaje njihova zastrašujuća "Nunzilla". Jodie Foster tumači ulogu sestre Assumpte, a sama je vodila i produkciju filma "Opasni životi ministranata". Za nju, ovaj je film bio osvježavajuća promjena u načinu na koji Hollywood uobičajeno tretira priče o tinejđerima.

"Mislim da se radilo o svojevrsnoj sirovosti materijala. Mislim da je ono što smo stvarno željeli bila neuljepšana, vjerna priča. I, na koncu, dobili smo i likove koji su, - željeli to ili ne -, vjerni i vrlo složeni likovi. Oni nisu samo plošna slika onoga što si odrasli zamišljaju da su djeca u toj dobi" - kaže Jodie Foster.

Ona dodaje da je uživala tumačeći lik koji je, u dječjim očima, negativan i zastrašujući, a, u realnosti, nudi dimenzionalnost stečenu iskustvom. Film, međutim, u najvećoj mjeri počiva na mladim protagonistima glavnih uloga: Kieranu Culkinu kao nepodopštinama sklonom Timu, Jenni Malone kao Margie, te Emilu Hirschu kao tek propupalom umjetniku Francisu.

Naslov filma dao bi naslutiti da postoji neka veza s još svježim i tekućim skandalom oko pedofilije nekih katoličkih svećenika. Redatelj Peter Care kaže, međutim, da to uopće nije slučaj - naslov je preuzet s literarnog predloška, romana koji je bio objavljen 1994. godine. "Ustvari, film ima malo veze s religijom. Ova se djeca bore protiv ideje autoriteta, a ne ideje religije ili vjere."

A, kako kaže Jodie Foster, premda je radnja smještena u sedamdesete godine, film isto tako ne govori o nostalgiji za nekim jednostavnijim vremenima. To je, ističu autori, bezvremenska priča koja može naći odjeka kod svakog gledatelja. Jednu od uloga tumači i Vincent D'Onofrio, a popularni crtač stripova Todd McFarlane animirao je dijelove u kojima progovara mašta glavnih likova. Glazbu za film "Opasni životi ministranata" skladao je Marco Beltrami.

XS
SM
MD
LG