Linkovi

FBI upozorava na mogućnost terorističkog napada na 4. srpnja (30/6/02) - 2002-06-30


Savezni istražni ured FBI upozorio je savezne i lokalne policijske i sigurnosne agencije na mogućnost terorističkog napada oko 4. srpnja, Dana neovisnosti. Ovo upozorenje, izvještava New York Times, nije javno objavljeno jer su obavještajni dužnosnici procjenili da je prijetnja previše neodređena da bi bila javno objavljena.

Obavještajna izvješća o mogućoj terorističkoj prijetnji 4. srpnja sačinjena su na temelju više izvora uključujući strane obavještajne izvore, elektroničko praćenje osumnjičenih terorista i podataka dobivenih kroz ispitivanje zatvorenih al-Qaidnih operativaca.

Isti list javlja da su Sjedinjene Države dobile pristanak da u tri europske luke razmjeste svoje posebno obučene carinike. Američki carinici bit će upućeni u Roterdam u Nizozemskoj, Antwerpen u Belgiji te Le Havre u Francuskoj.

U tijeku su pregovori s pet drugih velikih europskih luka u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a već otprije američki dužnosnici surađuju s kanadskim vlastima u trima njihovim luakam. Cilj djelovanja američkih carinika je da se više dozna o teretu koji se upućuje u Sjedinjene Države te da se brodski kontejneri pregledaju kako u njima ne bi bilo oružje za masovno uništavanje. Carinski dužnosnici se nadaju da će u taj sustav biti uključeno 20 svjetskih luka iz kojih dolazi najviše tereta u Sjedinjene Države.

Današnji Washington Post osvrće se na neobičnu situaciju s duhanskom industrijom koja se proteklih nekoliko godina našla na udaru mnogih tužbi s višemilijunskim kaznama. Međutim, kako piše Post, sada kada se američke savezne države suočavaju s najvećom proračunskom krizom u proteklih deset godina duhanski proizvodi vide se kao spas.

Ove godine jedanaest američkih saveznih država već je povećalo porez na duhanske proizvode, a više od dvanaest ih razmatra uvođenje slične mjere. “Hvala bogu za duhansku industriju”, kaže ironično čelnik jedne strukovne organizacije iz Illinoisa te dodaje: “mi smo sektor iz kojeg saveznim državama dolazi većina novih prihoda”.

XS
SM
MD
LG