Linkovi

Pada li koalicija hrvatske vlade? (29/6/02) - 2002-06-29


Jucer je glavni koalicijski partner, HSLS Drazena Budise, odbio glasovati o ratifikaciji sporazuma o nuklearnoj elektrani Krsko sa susjednom Slovenijom. Dapace, nisu se ni pojavili u Sabornici zbog cega je sjednica zbog nedostatka kvoruma odgodjena za srijedu. Premijer Ivica Racan je nakon toga izjavio kako ova koalicija nema vise smisla, a Drazen Budisa, vicepremijer i predsjednik HSLS-a, kako je ovo kraj i to mjesec i pol prije nego je ocekivao. Komentira potpredsjednik Sabora i vodja saborske vecine, Mate Arlovic.

"To je zapravo jedno priznanje. U konacnici je zapravo gospodin Budisa priznao da imaju plan kako srusiti vladajucu koaliciju od strane HSLS-a i njega osobno i stvoriti parlamentarnu kriznu situaciju da bi doslo do izbora. O tome ce odluciti vladajuce koalicije i cini mi se da gospodin Budisa ipak pravi racun bez krcmara," kaze gospodin Arlovic.

Je li jucerasnji sukob unutar vladajuce koalicije najava prijevremenih izbora?

"Da li ce Sabor donijeti odluku o raspustanju to ce ovisiti. U krajnjoj liniji, mogu se isto tako presloziti i snage u parlamentu, - sto bi vjerojatno neki najvise zeljeli. Ali, isto je tako jasno da postoji mogucnost da dodje do toga da se uspiju vladajuce koalicije formirati bez jednog clana; ne bas kao manjinska koalicija, kako to cesto puta znaju reci, nego zapravo jedna jedna koalicijska vlada koja ce imati natpolovicnu vecinu, nesto malo manju nego sto je imala zajedno sa HSLS-m," istice Mate Arlovic.

Neki misle da je Krsko samo povod za sukob izmedju HSLS-a i SDP-a i da je pravi razlog nezadovoljstvo Drazena Budise sto su Haagu izmedju ostalih transkripata proslijedjeni i njegovi transkripti razgovora s pokojnim predsjednikom Tudjmanom.

"Krsko je povod. …Predsjednik komisije za pregovore je iz HSLS-a; podpredsjednik, zamjenik predsjednika vlade vodio je sjednicu vlade; jednoglasno su sve utvrdili i nakon toga je puklo. Nevjerojatno, ali istinito. Postoji citav niz pitanja oko kojih se vode razliciti stavovi. Ne samo odnos HSLS-a prema ostalim clanovima koalicije nego i unutar HSLS-a. Pitanje transkripata unutar HSLS-a je potpuno podijeljeno u odnosu na ostale. Prema tome konkretna je situacija pokazala tocno to. Ako ima razloga, uzroka moze biti puno vise, a povod je konkretan bio Krsko. Po meni, svi uzroci pokazuju da postoji i dio programske nepremostive razlike izmedju vladajuce koalicije i jednog dijela HSLS-a," kaze Mate Arlovic.

Drazen Budisa je danas izjavio da njegova stranka do daljnjega ostaje u vladajucoj koaliciji.

XS
SM
MD
LG