Linkovi

Napadi na Abu Sayyaf (25/6/02) - 2002-06-29


Teroristički napadi 11. rujna na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon u blizini Washingtona nisu bili samo napadi na Sjedinjene Države. Toga su dana živote izgubili ljudi iz više desetaka država. Sada oko 180 država diljem svijeta pomaže u globalnom ratu protiv terorizma. Vlasti u više od devedeset zemalja uhitile su ili pritvorile oko dvije tisuće osumnjičenih terorista i njihovih pristaša.

Sjedinjene Države provode obuku za anti-terorističke postrojbe u Jemenu, Gruziji i na Filipinima. Ostvareni su i značajni uspjesi. Afganistan je oslobođen. Represivni talibanski režim pružao je utočište Osami bin Ladenu i teroristima al-Qaide. Talibani su u međuvremenu svrgnuti. Afganistanski narod sastavlja novu vladu. Kabul, glavni grad Afganistana, štite međunarodne mirovne snage, predvođene Turskom.

Najnoviji udarac teroristima zadan je na Filipinima, gdje su vojne vlasti priopćile da je potopljen čamac na kojem su se nalazili teroristi Abu Sayyafa. Otkako je u veljači počelo provođenje programa obuke za borbu protiv terorizma, filipinske oružane snage uče, između ostaloga, tehnike i taktike za specijalni rat, koje koristi američka ratna mornarica.

Među teroristima koji su presretnuti bio je i Abu Sayaba, istaknuti čelnik Abu Sayyafa. Prema filipinskim vlastima, Sayaba je pokušao iskočiti iz čamca kada je, nakon što je pogođen metkom, pao u vodu. Četiri druge osobe koje su se nalazile u čamcu su uhićene. Prema riječima glasnogovornika Pentagona, Sjedinjene Države pomogle su u ovoj operaciji planiranjem i razmjenom informacija.

Abu Sayyaf je muslimanska separatistička ekstremistička organizacija koja održava veze s al-Qaidom. Svoje terorističke aktivnosti na jugu Filipina financira otmicama, ubojstvima i iznuđivanjem. Sjedište joj je na otoku Basilan. U svibnju 2001. Abu Sayyaf je oteo američke misionare Graciju i Martina Burnhama, te filipinsku bolničarku Deboru Yap. Gospođa Yap i gospodin Burnham ubijeni su 7. lipnja ove godine, kada je filipinska vojska pokušala osloboditi otete.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Svaka civilizirana nacija ima svoju ulogu u ovoj borbi, jer je svakoj civiliziranoj naciji važan njen ishod. Ne može biti mira u svijetu u kojem razlike u stavovima i razlozi za nezadovoljstvo postaju izgovori za ubojstva nevinih. U borbi protiv terora,” rekao je predsjednika Bush, “borimo se za uvjete koji će omogućiti uspostavljanje trajnog mira. Borimo se za zakonitu promjenu pred kaotičnim nasiljem, za ljudski izbor pred prisilom i okrutnošću, te za dostojanstvo i kvalitetu svakog života.”

XS
SM
MD
LG