Linkovi

Bush o palestinskoj demokraciji (26/6/02) - 2002-06-29


Predsjednik George Walker Bush pozvao je na uspostavljanje demokratske palestinske države koja bi živjela “rame uz rame” s Izraelom “u miru i sigurnosti”. No, takva država, rekao je predsjednik Bush 24. lipnja, “neće biti uspostavljena uz pomoć terora, već kroz reforme…Istinske reforme tražit će posve nove ekonomske i političke institucije, zasnovane na demokraciji, tržišnom gospodarstvu i mjerama protiv terorizma.”

Danas, rekao je predsjednik Bush, “palestinske vlasti potiču terorizam, umjesto da mu se suprostave. Sjedinjene Države neće podržati uspostavljanje palestinske države sve dok se njeno čelništvo ne angažira na dugotrajnoj borbi protiv terorizma, te dok ne eliminira terorističku infrastrukturu.”

Predsjednik Bush je pozvao “palestinski narod da izabere nove čelnike, čelnike koji neče biti kompromitirani terorom. Također ih je pozvao da grade demokraciju u praksi, zasnovanu na toleranciji i slobodi. Ukoliko palestinski narod bude aktivno radio na ostvarivanju ovih ciljeva,” rekao je, “Amerika i cijeli svijet aktivno će podržavati njihove napore. Ukoliko Palestinci ostvare ove ciljeve, moći će postići sporazume o sigurnosti s Izraelom, Egiptom i Jordanom i druge sporazume potrebne za neovisnost.”

Danas, rekao je predsjednik Bush, “izabrano palestinsko zakonodavno tijelo nema autoriteta, a sva je vlast koncentrirana u rukama malog broja neodgovornih. Buduća palestinska država moći će služiti svojim građanima s novim ustavom, u kojem se razdvajaju ovlasti vlade.” Predsjednik Bush je kazao da će Sjedinjene Države “surađivati s palestinskim čelništvom na stvaranju novog ustavnog okvira i demokracije za palestinski narod.” Predsjednik Bush je također pozvao “Izrael da poduzme konkretne korake u podržavanju uspostavljanja održive palestinske države, koja će imati kredibilitet.” Kao što je predsjednik jasno naznačio, “Trajna okupacija prijeti identitetu Izraela i njegovoj demokraciji.”

Dok Palestinci budu ostvarivali napredak u uvođenju demokracije, rekao je predsjednik Bush, “Izraelske snage moraju se potpuno povući na položaje koje su držale prije 28. rujna 2000. Treba prestati i izgradnja izraelskih naselja na okupiranim teritorijima. Palestinskom gospodarstvu treba se dozvoliti da se razvije. Dok nasilje bude jenjavalo, trebat će uspostaviti slobodu kretanja i dozvoliti nevinim Palestincima da se vrate poslu i normalnom životu.” Dok se budu razvijale nove palestinske države i dok bude zaživljavalo novo čelništvo, kazao je predsjednik, “od Izraela će se očekivati da odgovori na takav razvoj događaja, te da počne raditi na konačnom sporazumu.” Došlo je vrijeme, rekao je predsjednik Bush, “da se postave temelji mira na Srednjem istoku.”

XS
SM
MD
LG