Linkovi

Turska i ISAF (27/6/02) - 2002-06-29


Turska je preuzela vodstvo nad međunarodnim snagama sigurnosti u Afganistanu. Kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, “Preuzimajući zapovjedništvo…Turska je još jednom iskazala solidarnost američko-turskog partnerstva i svoju predanost borbi protiv terorizma.”

Međunarodne snage igraju kritičnu ulogu u uspostavljanju zadovoljavajuće sigurnosne situacije u Kabulu. Također će i dalje voditi računa da prijelazna afganistanska vlada, koju je upravo formiralo na izvanrednom sastanku Veliko vijeće Loya Jirga, može funkcionirati u stabilnom okruženju.

Međunarodne snage sastoje se od 4.500 vojnika iz Austrije, Britanske, Republike Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Turske.

U proteklih šest mjeseci, međunarodne su snage uklonile više od dva milijuna mina i obučile bataljun nove afganistanske Nacionalne garde, a provode i mirovne misije. Između ostaloga, pružile su pomoć kada je zbog lavine zatvoren tunel Salang sjeverno od Kabula i kada je u ožujku jaki potres pogodio sjeverni dio Afganistana.

Turska je također angažirana u zdravstvenim i obrazovnim programima. Ekipa turskih stručnjaka nedavno se vratila iz Jalalabada na istoku Afganistana, gdje je proučavala moguće projekte navodnjavanja i vodoopskrbe.

Međutim, sigurnosna situacija i dalje predstavlja problem. Iz Afganistana stižu izvješća o frakcijskim borbama i slučajevima pljačke, premlaćivanja, iznuđivanja i drugih oblika kriminala. Sjedinjene Države preuzele su vodstvo u obuci nove afganistanske nacionalne vojske. Njemačka pomaže u obnovi i reformi afganistanske policije. Britanija predvodi napore na smanjenju proizvodnje i rasparčavanja nezakonitih droga. Italija radi na reformi afganistanskog pravosuđa. Kako je rekao David Johnson, koordinator State Departmenta za Afganistan, “Uspjeh u uspostavljanju sigurnosti ključni je čimbenik za uspjeh bilo kojeg drugog aspekta obnove Afganistana.”

XS
SM
MD
LG