Linkovi

Chicago: Jake mjere sigurnosti za proslavu 4. srpnja (29/4/02) - 2002-06-29


U Americi, ljeto je doba uličnih festavala, koncerata na otvorenom, prigodnih parada povodom Dana neovisnosti, 4. srpnja. Ove godine, pripreme za ove manifestacije prolaze u znaku povećane zabrinutosti zbog mogućih terorističkih napada. Kako se s ovom probematikom nose u Chicagu, u saveznoj državi Illinois?

Najveći ljetni festival u Chicagu upravo je u tijeku. Desetodnevna manifestacija Taste of Chicago uključuje obilje koncerata, praznični vatromet - te mnogo hrane. Festival obično posjeti više milijuna ljudi.

Baš zbog toga, kako kaže Bob Holley, specijalni agent Saveznog istražnog ureda FBI-a, ova je manifestacija vrlo privlačna i za teroriste: "Radi se o za medije atraktivnom događaju, kao stvorenom za teroriste. Njihov je cilj – mnogo žrtava i što je veća medijska pozornost."

Lokalni policijski djelatnici tvrde da nisu zabilježene konkretne terorističke prijetnje, no prije par tjedana sjedište FBI-a zatražilo je od svojih podružnih ureda da posevete maksimalnu pozornost proslavama Dana neovisnosti. Na njima će ove godine mjere sigurnosti ionako biti postrožene – od povećane policijske nazočnosti do ručnog pregleda svih torbi koje će se na proslave unositi.

Bill Wald, čelnik ureda za održavanje javnih parkova u saveznoj državi Illinois, kaže da ja javnost vrlo svjesna pojačanog rizika, nakon terorističkih napada od 11. rujna: "Naš vlastiti dopredsjednik, Richard Cheney, rekao je da postoji velika mogućnost ponovnog napada. Mislim da je vrijeme da se za tu mogućnost pripreme svi građani."

Lokalne vlasti u Illinoisu prirpemaju svoje djelatnike za slučaj terorističkog napada. Bob Holley, specijalni agent FBI-a, koji im je održao predavanje o sigurnosnim mjerama u parkovima gdje se Dan neovisnosti najčešće proslavlja, rekao je da je najvažnije biti stalno oprezan, pratiti sve što se čini sumnjivim, te odmah pozvati policiju. Također ih je upozorio da je stanje “potpune sigurnosti” – iluzija:

"Jesmo li sposobni zaustaviti bombaša-samoubojicu? Nismo. Izraelci ih ne mogu zaustaviti. Postoji li konkretan profil ljudi koji bi mogli izvesti takav napad? Ne postoji."

Savezna je valda posljednjih mjeseci u nekoliko navrata objavljivala prilično nejasna upozorenja u mogućim terorističkim napadima. Jedno od tih priopćenja, izdano prije nekoliko tjedana, upozoravalo je na mogućnost korištenja cisterni s benzinom, koje bi eksplodirale u židovskim četvrtima, blizu škola ili sinagoga.

Ubrzo nakon tog upozerenja, mnogi su roditelji iz Chicaga – čija su djeca na ljetovanju u ljetnim kampovima - počeli nazivati lokalne vlasti, kaže Larry Amidei, koji radi u Uredu za javne parkove. "Posebno se upozoravalo na opasnost u židovskim objektima, poput sinagoga i škola. Židovska je zajednica posebno brojna u okolnim četvrtima, pogotovo oko Highland parka."

Uprava za javne parkove tvrdi da je najvažnije – biti pripravan. Uz to, solidne pripreme za mogući teroristički napad dobra su proba za reakciju u slučaju elementarne nepogode, poput tornada ili poplave.

XS
SM
MD
LG