Linkovi

'Oči povijesti' - izložba u Galeriji Corcoran (29/6/02) - 2002-06-29


Umjetnička galerija Corcoran, u Washingtonu, trenutno prikazuje izložbu nagrađenih fotografija Udruženja novinskih fotografa Bijele kuće, naslovljenu "Oči povijesti". Postava uključuje fotografije događaja koji su privukli pažnju svijeta u prošloj godini, poput rata u Afganistanu, putovanja s predsjednikom Bushom, snimke s "Ground zero" u New Yorku, te sportske i druge životne priče. Svečanost u galeriji Corcoran, na kojoj su nagrađeni novinari koji su prave "oči povijesti", za Glas Amerike je pratila Robin Rupli.

Mnoge fotografije na izložbi javnosti su poznate i prepoznatljive, ali muškarcima i ženama koji su ih snimili malotko zna imena. Doug Mills, iz agencije Associated Press, dobio je prvu nagradu u kategoriji "Politička fotografija godine", za fotografiju trenutka kada je, u osnovnoj školi u Floridi, šef predsjednikova ureda Andrew Card u uho predsjednika Busha prošaptao: "Amerika je napadnuta".

Mario Toma, iz agencije Getty Images, stvorio je nezaboravnu fotografiju, nazvanu "Bucket Brigade", u kojoj deseci vatrogasaca, na Ground Zero, jedan drugome dodaju vjedra, dok su tragali za žrtvama u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra. "Ovo su zaista najbolje fotografije na polju novinske fotografije u svijetu. Mislim da se ovi fotografi mogu ogledati protiv bilo koga u svijetu što se tiče njihove tehničke kompetencije, etike, ovladavanja novim tehnologijama i unapređivanja struke" - tvrdi Mario Toma.

Kevin Gilbert je koordinator za novinsku fotografiju pri Koledžu za umjetnost i dizajn Corcoran. On kaže da novinski fotografi trebaju mnogo više od "dobrog oka" da bi dobro obavili svoj posao: "Trebati imati ogromnu želju da budete povjesničar i izvještavač o istini. Uz to, treba vam i smisao za umjetničko izražavanje, kao i tehničko znanje. I, na kraju, morate biti spremni otputiti se smjesta bilo kuda i mjesecima odsustvovati od kuće."

Za većinu obitelji novinskih fotografa to nije lako, dodaje gospodin Gilbert. Lov na vijesti može biti i riskantan, koji puta opasan po život, kao da se nalazi u prvim redovima, na bojišnici. Pete Souza, nagrađeni fotograf lista Chicago Tribune, nedavno se vratio iz Afganistana.

"Otišao sam u Afganistan kako bih pisao o ljudima koji se nalaze na rubu rata, a zakratko i ti ljudi i ja našli smo se u samom središtu rata. Prošao sam neke tako zastrašujuće trenutke da sam više nego sretan što sam iz toga izvukao živu glavu i, evo, tu sam i primam nagradu."

Pete Souza je bio u Afganistanu kada su talibani bježali iz Kabula, a vojnici Sjevernog Saveza ulazili u grad. U jednoj od najživopisnijih ratnih fotografija, onoj koju je Pete Souza nazvao "Zbogom, talibani", skupina dječaka slavi na ulicama slušajući glasnu glazbu, koja se čula po prvi puta nakon dosta godina. … Izložba u galeriji Corcoran pokazuje i stvaranje povijesti u Bijeloj kući. Stephen Crowley, fotograf New York Timesa, imenovan je "Fotografom godine" za portfolio fotografija predsjednika Busha, nazvan "Jedan dan u životu predsjednika", snimljen 96.-tog dana mandata Georgea Busha, kao i za pokrivanje rata u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG