Linkovi

Finale svjetskog kupa - sudar najboljeg napada i najčvršće obrane (29/6/02) - 2002-06-29


Za nekoliko sati u Jokohami, u Japanu, igra se finalna utakmica svjetskog prvenstva u nogometu, između Njemačke i Brazila. Kako iz Jokohame javlja Parke Brewer, bit će to susret jednog od najboljih svjetskih napada – protiv jedne od najboljih obrambenih linija.

Finalnu utakmicu ovdje mnogi opisuju kao sudar stila i elana protiv sivila i dosade. Brazil je u prvom krugu natjecanja postigao 11 golova, potom, u sljedeće tri utakmice – pet. Njemačka je slaboj Saudijskoj Arabiji dala osam golova, no nakon toga je u preostalih pet utakmica postigla tek šest golova. Nijemci, međutim, imaju najbolju obranu na ovom turniru, koja je primila tek jedan gol.

U Jokohami je i slavni Pele, koji je s brazilskim timom tri puta osvajao naslov prvaka svijeta. Evo što on misli o današnjoj utakmici: "Na utakmici će se sučeliti ekipa koja igra napadački nogomet, protiv one koja ima dobru obranu – Brazilci su najbolji u postizanju golova, Nijemci u obrani. Teško je prognozirati tko će pobijediti. Mislim da bi Brazil mogao pobijediti. Vjerujem u Brazil."

Brazil je do sada četiri puta bio svjetski prvak, Njemačka – tri puta. Zanimljivo je da se ove dvije ekipe niti jednom nisu nisu susrele na svjetskim prvenstvima. Na početku ovog prvenstva, niti Brazil, a niti Njemačku se nije smatralo glavnim favoritom. Brazil se jedva kvalificirao za prvenstvo, a Njemačka je tek stvarala novu ekipu.

Pele priznaje da je i on smatrao da druge ekipe imaju bolje šanse za naslov prvaka – Italija, Francuska, Engleska, Španjolska i Portugal. "Prije četiri mjeseca, nitko, ama baš nitko, nije očekivao da će u finalu igrati Brazil i Njemačka. Ovo je veliko iznenađenje, jer se nije radilo o favoritima. Ali takav je nogomet. To su dvije najjače ekipe i između njih će se odlučiti pobjednik."

Podsjetimo, jučer je u utakmici za treće mjesto Turska pobijedila Južnu Koreju sa 3:2.

XS
SM
MD
LG