Linkovi

Sudionici gay parade u Zagrebu napadnuti suzavcem (29/6/02) - 2002-06-29


Sudionici prve gay parade održane danas u središtu Zagreba napadnuti su suzavcem od starne desničara odnosno organizatora anti-gay parade. Gay paradu koja je okupila oko 150 sudionika organizirali su grupa za promicanje i zaštitu različitih spolnih uvjerenja Iskorak te lezbijska grupa Kontra kako bi javno upozorili na diskriminirajući položaj u društvu.

Noseći transparente “Iziđi iz tišine”, “Naša prava su ljudska prava“ i “Protiv homofobije i patrijarhata” povorka je uglavnom uz zvižduke i dobacivanja prisutnih sugrađana prošetala središtem grada te odslušala kraće govore na Zrinjevcu kad su okupljeni desničari skinheadsi na njih bacili suzavac pa je tako sa suzama očima ne samo sudionika već u najvećoj mjeri slučajnih prolaznika završena prva gay-parada u Zagrebu. Sudionike su svojom nazočnošću podržali visoki povjerenik UN-a za ljudska prava u Hrvatskoj, predsjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić te saborski zastupnici Fulio Radin i Vilim Herman. Među okupljenima je bio i ministar policije Šime Lučin koji je uoči skupa pokušao objasniti zašto je policije, među kojima i stotinjak specijalaca, bilo barem tri puta više nego samih sudionika parade.

“Ne vjerujem, kakvo dobacivanje ili zvižduk, ali ne vjerujem. Ne to je uobičajeno, možda izgleda da ih ima više jer su koncentrirani na malom prostoru. Uvijek računamo da je bolje da je više policajaca nego manje.” Lučin podržava i zahtjeve homoseksualaca za legalizacijom istospolnih veza. “Kad je bila rasprava o bračnim zajednicama i potrebi da se one legaliziraju ja sam zastupao tezu da treba promjeniti obiteljski zakon i u njemu dopustiti da se priznaju i istospolne izvanbračne zajenice.” Rekosmo na početku građani su uglavnom zvižducima i tek uz poneki pljesak pozdravili sudionike prve gay parade u Zagrebu. Uostalom, poslušajte anketu snimljenu na zagrebačkim ulicama.

- “Mislio sam isprva da dolazi papa koliko je osiguranje, a nigdje papamobila”. - “Smatram da su to trebali za sebe zadržat jer intimni život je moj vlastiti, a to ne znači da sam protiv novih stvari koje donosi novi val i, na koncu konca, mentalni sklop se promjenio, obitelj nije ono što je bila tako vidite da se nisam izjasnila, da sam malo opširna. Ja bih samo da se tome ne pridaje tolika pažnja”. - “Najsramotniji grad u povijesti grada Zagreba. Čekali smo ovdje sve državnike svijeta i svetog oca Papu, ali ovu sramotu Zagreb nije zaslužio”.

Policija još nije objavila tko je točno bacio suzavac na sudionike gay parade u Hrvatskoj. To će, kao i o mogućim drugim izgredima, učiniti na redovnoj tiskovnoj konferenciji.

XS
SM
MD
LG