Linkovi

FIFA izabrala 16 najboljih (29/6/02) - 2002-06-28


Svjetska nogometna federacija, FIFA, izabrala je 16 najboljih nogometaša ovogodišnjeg svjetskog prvenstva.

FIFA je u svom izboru uzela u obzir samo one igrače čije su se ekipe plasirale u četvrtfinale svjetskog prvenstva. Oliver Kahn iz Njemačke, koji je primio samo jedan zgoditak i koji će igrati i na finalnoj utakmici, jedan je od dvojice izabranih vratara. Drugi je turski golman Rustu Recber.

U "momčad snova" izabrana su samo petorica obrambenih nogometaša. To su: Brazilac Roberto Carlos, Englez Sol Campbell, Turčin Alpay Ozalan, Španjolac Fernando Hierro te Južnokorejanac Myung-Bo Hong.

Među najboljih 16 igrača bilo je mjesta i za petoricu veznjaka: Claudia Reynu iz Sjedinjenih Država, zatim Južnokorejanaca Sanga-Chula Yooa, Michaela Ballacka iz Njemačke, te brazilskih reprezentativaca Rivalda i Ronaldihna.

Ostala su mjesta rezervirana za napadače: Senegalca El Hadji Dioufa, Turčina Hasana Šaša, njemačkog centarfora Miroslava Klosea te za Ronalda, Brazilca koji vodi na listi strijelaca i kojeg je FIFA dva puta birala za najboljeg igrača svijeta.

Proglašenju najboljih nazočio je i Pele, kojeg mnogi smatraju najboljim nogometašem u povijesti te igre. Evo što je on rekao: "Ja mislim da je ovo svjetsko prvenstvo bilo fantastično zbog toga što smo imali mnogo novih zemalja koje su se prvi put pojavile na jednom svjetskom prvenstvu, zemalja od kojih mnoge spadaju u nerazvijene. Mislim da je ta činjenica jako važna za ovu igru. Isto tako, ekipe poput Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Japana, Senegala, sve su jače, a to je, bez imalo sumnje – dobro za sport!"

Pele je glasnogovornik Mastercarda, kreditne tvrtke koja je nedavno istaknula da će, u ime najboljih nogometaša, donirati UNICEF-u 300 tisuća dolara.

Izvršna direktorica UNICEF-a, Fond Ujedinjenih anroda za pomoć djeci, Carol Bellamy, pozdravila je zvijezde ovog svjetskog prvenstva ovim riječima: "Mi smo, isto tako, zahvalni većem broju nogometaša, praktično igračima iz svih momčadi, koji su iskoristili priliku da tijekom svjetskog prvenstva govore u korist djece. Veliki broj ih je medju najboljih 16 nogometaša."

Prije početka svake utakmice, odigrane na ovom svjetskom prvenstvu, nogometaši su na teren izlazili zajedno s djecom, držeći ih za ruke, što simbolizira suradnju FIFA-e i UNICEF-a.

XS
SM
MD
LG