Linkovi

Američki veto na produženje misije SFOR-a? (28/6/02) - 2002-06-28


Američki veleposlanik u Ujedinjenim narodma, John Negroponte, ističe da će uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o produženju misije UN-a u Bosni i Hercegovini ukoliko se američkim vojnicima, koji su u sastavu medjunarodnih snaga, ne bude jamčio imunitet od Medjunarodnog kaznenog suda, koji s radom počinje u ponedjeljak 1.srpnja.

Sjedinjene Države nisu htjele podržati Statut suda, te su povukle i svoj potpis sa Sporazuma o osnivanju tog suda. Veleposlanik Negroponte je izjavio da je "veto definitivno jedna od opcija"…ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno. A ono treba biti riješeno do ponoći 30.lipnja, odnosno do nedjelje u ponoć, kada istječe rok za produžetak UN-ove misije.

Administracija predsjednika Busha smatra da bi američki državljani mogli biti subjekt lakomislenih i politički motiviranih optužnica podignutih izvan granica Sjedinjenih Država. Medjunarodni kazneni sud će od ponedjeljka biti nadležan za četiri vrste zločina počinjenih u cijelom svijetu – genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i agresiju. Ovaj sud neće moći suditi retroaktivno za zločine počinjene prije 1.srpnja.

Pristaše ovog suda istuču da je zahtijev Sjedinjenih Država za imunitetom njihovih vojnika dio kampanje za sputavanje rade Medjunarodnog kaznenog suda – ističe Nevladina kolacija za podršku kaznenom sudu koja poziva Vijeće sigurnosti da ne podriva vlastiti integritet prihvatanjem američkih prijedloga. U ime te koalicije govori Richard Dicker, predstavnik Human Rights Watcha: "Pozivamo 69 zemalja koje su ratificirale Sporazum o osnivanju suda i dodatnih 68 koje su ga potpisale da jasno iskažu stav da nijedna vlada ne može utjecati na odluke Vijeća sigurnosti o medjunarodnim sporazumima."

Radio Ujedinjenih naroda javlja da je glavni tajnik svjetske organizacije, Kofi Annan, već dao uvjeravanja američkoj vladi da će se neameričkim vojnicima koji budu optuženi za neki zločin suditi prvo na nacionalnim sudovima, a Medjunarodni kazneni sud bi preuzeo slučaj jedino ukoliko nacionalni sudovi ne budu u stanju održati sudjenje.

XS
SM
MD
LG