Linkovi

Hrvatska se nada okončanju sukcesije diplomatsko-konzularnih objekata SFRJ do kraja godine (28/6/02) - 2002-06-28


Prije desetak dana u Skoplju je održan sastanak zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ. Hrvatsko izaslanstvo je predvodila Tatjana Kralj Draganić, inače tajnica Ministarstva vanjskih poslova, koja nam je rekla što je Hrvatska u dosadašnjem postupku dobila.

Draganić: “RH je za sada dobila zgradu ambasade u Parizu i zgradu na čuvanje u Čileu čime jedini držimo dva objekta. Na posljednjem sastanku pristupilo se definiranju interesa i želja za zemlje OECD-a i mi smo tu listu kompletno prešli. Postigli smo konsenzus za daljnja četiri objekta za Hrvatsku, netko je dobio dva. netko tri…Ta četiri objekta su zgrada generalnog konzulata u Frankfurtu, kuća sa dva stana u Washingtonu, jedan stan u Trstu i rezidencija u Oslu.”

Što je s objektima u New Yorku?

Draganić: “Dogovoreno je da se zgrada rezidencije proda jer ne postoji želja da bilo tko od nas dobije tu nekretninu koja vrijedi oko šest milijuna dolara. Dogovorili smo da tu nekretninu prodamo, a novac raspodjelimo sukladno kvoti koju svaka zemlja ima. Što se tiče zgrade misije Republika Hrvatska je iskazala interes i za tu zgradu s tim da smo javno izrekli prijedlog da se ta zgrada proda i novac podjeli jer to je simbolika za jednu zemlju koje više nema.”

Neki sumnjaju da je jugoslavenski režim nekretnine opteretio hipotekama.

Draganić: “Mi smo sad ovu nekretninu, rezidenciju u New Yorku, provjeravali upravo da bismo vidjeli je li opterećena hipotekama međutim pokazalo se da je taj objekt čist. Vjerujem da su takvi i drugi jer svi su na ime države.”

Hrvatska je dosad od 46 objekata koji joj pripadaju dobila četiri. Kad očekujete da će taj posao biti završen?

Draganić: “Mislim da bi mi, negdje do kraja godine, mogli raspodjeliti te objekte s tim da je ključna stvar ratifikacija sporazuma. Dogovorili smo se da ne gubimo vrijeme nego da napravimo raspodjelu, znamo što je čije, i onog trenutka kad ratifikacija krene, započnemo s primopredajom. Samim tim smo omogućili Srbiji i Crnoj Gori da se pripreme za primopredaju tih nekretnina. Smatram da svi jako dobro surađujemo”.

XS
SM
MD
LG