Linkovi

Sjedinjene Države zadovoljne summitom skupine G-8 (28/6/02) - 2002-06-28


Visoki dužnosnici administracije predsjednika Busha izražavaju zadovoljstvo summitom skupine G-8.

Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da se na summitu raspravljalo o nizu američkih vanjskopolitičkih prioriteta. Prema njenim riječima, na summit su usvojena dva vrlo važna sporazuma. Jedan je usmjeren na jačanje sigurnosti zračnog i pomorskog prometa. Drugim se Rusiji osigurava 20 milijardi dolara pomoći za rashodovanje biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja u razdoblju od sljedećih deset godina, kako to oružje ne bi palo u krive ruke.

"S obzirom da oni koji brinu o budućnosti takvog oružja za masovno uništavanje često govore o terorizmu, mislimo da je ovo jedna vrlo važna incijativa i zadovoljni smo da je usvojena, ocijenila je.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost također je kazala da je predsjednik Bush zadovoljan što je na summitu usvojen njegov stav da izdvajanje pomoći za zemlje u razvoju mora biti vezano za njihove napore da provedu potrebne političke i ekonomske reforme. Gospođa Rice također je istaknula da se razgovaralo i o Srednjem istoku.

Predsjednik Bush izrazio je zadovoljstvo reakcijama europskih čelnika na njegov plan za Srednji istok, iako nitko od njih nije pozvao na svrgavanje Jasera Arafata. Gospođa Rice naglasila je, međutim, da europski čelnici znaju da se nešto mora promijeniti kako bi se mirovni proces ponovno pokrenuo. Na pitanje – što će se dogoditi ukoliko gospodin Arafat bude ponovno izabran, odgovorila je:

"Naravno, palestinski narod izabrat će sam svoje čelništvo. Upravo tome služe slobodni i pošteni izbori. No, ukoliko želimo da na Srednjem istoku dođe do promjena, potrebno je novo čelništvo, koje će biti predano borbi protiv terora," rekla je.

Gospođa Rice dodala je da sadašnje palestinsko čelništvo nije spremno na obračun s teroristima, te da je odbacilo priliku da stvori bolji život za palestinski narod.

XS
SM
MD
LG