Linkovi

Diplomatska bitka u UN-u oko Međunarodnog kaznenog suda (28/6/02) - 2002-06-28


Iz “Christian Science Monitora” izdvajamo članak o pokušajima Washingtona da osigura izuzeće američkih vojnika u mirovnim operacijama od jurisdikcije novog Međunarodnog kaznenog suda. Kako piše “Monitor”, američki diplomati u Ujedinjenim narodima prijete da će uložiti veto na produženje mandata mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini, koji ističe u nedjelju, ukoliko američko vojno osoblje u toj zemlji ne dobije imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom. Međutim, Sjedinjene su Države u Vijeću sigurnosti naišle na oštro protivljenje svojih europskih saveznika, koji smatraju da bi prijedlozi Washingtona potkopali novi sud.

Inače, američki tisak ovih dana na naslovnicama prati skandal oko WorldComa… “WorldCom bi mogao biti opasan za predsjednika Busha i njegove republikance” – piše “Washington Post”. Niz skandala u velikim korporacijama potresao je Wall Street, a tu su i druge loše ekonomske vijesti – proračunski manjak i trgovinski deficit rastu, a dolar pada. Sve to moglo bi - piše “Post” - republikance koštati glasova na dolazećim kongresnim izborima u studenom. Iako je najnovije istraživanje pokazalo da predsjednik Bush i dalje uživa veliku popularnost, samo trećina Amerikanaca vjeruje da predsjednik čini dovoljno na planu gospodarskog oporavka.

I “New York Times” piše o ekonomskim temama – točnije o pokušajima Kine da zamijeni Sjedinjene Države na položaju “ekonomske lokomotive” za zemlje diljem Azije. Iako su Sjedinjene Države još uvijek glavni trgovinski partnera azijskih zemalja, Kinezi kupuju sve više sirovina i proizvoda od svojih susjeda, a sve to prate znakovima spremnosti na gospodarsku suradnju.

XS
SM
MD
LG