Linkovi

Put svile - festival muzejske ustanove Smithsonian (27/6/02) - 2002-06-27


Već 36 godina na washingtonskom Mallu, prostoru izmedju Kongresa i Bijele Kuće, održava se Folk Festival u organizaciji kulturne institucije Smithsonian. Ovogodišnji festival, otvoren jučer, posvećen je Putu svile, kojim su tijekom nekoliko stoljeća, od Italije do Japana, putovali istraživači, pustolovi i trgovci.

Ono što se može vidjeti na washingtonskom Mallu zapravo je muzej na otvorenom, s replikama, venecijanskih zidina, istanbulske Plave džamije i vrtova Samarkanda. No, mnogo se toga može i okusiti, jer su zastupljene kuhinje iz skoro 30 zemalja kroz koje je prolazio Svileni put, može se trgovati, kao što je nekad Marco Polo trgovao, a može se i mnogo toga čuti - od pučkih napjeva renesansne Venecije, do grlenog pjevanja svojstvenog Mongoliji.

No, brojni posjetitelji mogli su danas čuti i jedanog od najvećih glazbenika današnjice. Čelist Yo-Yo Ma nije samo vrstan glazbenik, on je i pokretač osnivač Projekta Put svile, koji je globalna inicijativa zbližavanja kultura, ideja, religija…:

"Dobrodošli na mjesta, zvuke i mirise koji su bliski više od polovici svjetske populacije. U prošlosti, da bi iskusili sve to morali ste putovati na razne načine, a ja sam putovao 25 godina susrećući sva ta osjećanja i različitosti, koji su mi taj, tada za mene nepoznati svijet, približili i koji osjećam kao svoju kulturu" - rekao je Yo Yo Ma.

Put svile je u Srednjem vijeku povezivao obalu Tihog oceana s obalom Mediterana, povezivao je Aziju i Europu, umjetnost, trgovinu, znanost, inovacije, narode, ideje - od kojih su mnoge imale ili još uvijek imaju izravan utjecaj i na život u Sjedinjenim Državama.

Senator Edward Kennedy, koji je već godinama angažiran na Smithsonianovim Folk Festivalima, poručuje da – takav put i danas trebamo: "Nakon tragičnih zbivanja od 11. rujna, važnije je nego ikada prije da svatko od nas razumije nove ideje i kulture. Danas putem ovog festivala, mi nastavljamo naš put razumjevanja, zbližavanja i učenja!"

Njegovo veličanstvo Aga Kahn predvodio je Zakladu koja nosi njegovo ime, a koja radi na jačanju obrazovanja, zdravstvene zaštite i zaštite spomenika kulture. Aga Kahn je govorio o zemljama Središnje Azije: "Kao što znate, Središnja Azija je bila regija koja je zbrinjavala ostatak svijeta, rođene su nove zemlje pod raznim okolnostima, etničke skupine su podijeljene, raspao se Sovjetski Savez. Sada je nastupilo razdoblje velikih promjena koje traže stabilnost, čemu zasigurno može doprinjeti ljudski i kulturni pluralizam tog područja."

Ovogodišnji Smithsonianov festival dobio je veliku i konkretnu potporu Kongresa i Državnog tajništva. Festival je službeno otvorio državni tajnik Colin Powell, koji je tom prilikom rekao: "Naši politički, ekonomski, diplomatski i sigurnosni kontakti pojačani su sa svim zemljama koje su se nalazile na Svilenom putu, šireći našu suradnju, osobito nakon što smo zajedno ušli u anti-teorističku kampanju nakon 11.rujna prošle godine."

Završimo ovu reportažu riječima senatora Sama Brownbacka, koji je tijekom otvaranja rekao : “Nadam se da stari Put svile predstavlja nadu za jedan novi put - koji je danas toliko potreban."

XS
SM
MD
LG