Linkovi

Kontroverza oko Prisege vjernosti (27/6/02) - 2002-06-27


Članovi američkog Kongresa izražavaju ogorčenje zbog presude saveznog prizivnog suda u San Franciscu da je Prisega vjernosti zastavi Sjedinjenih Država neustavna. Prisegu vjernosti američki učenici izgovaraju na početku svakog školskog dana.

Zakonodavci su izrazili nadu da će Vrhovni sud poništiti ovu presudu. Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Dick Armey izjavio je da sudac koji smatra da je Prisega vjernosti neustavna, ne spada u pravosuđe. Sličan je stav izrazio i čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle.

"Ta odluka nema nikakvog smisla. To je čista ludost."

Senat je reagirao neubičajeno brzo, jednoglasno usvojivši neobvezujuću rezoluciju, u kojoj se brani ustavnost Zakletve vjernosti. Kasnije je skupina zakonodavaca na stepenicama pred sjedištem Kongresa izgovorili Prisegu vjernosti. U Kanadi, predsjednik Bush je odbacio odluku prizivnog suda kao “smiješnu”, te je uputio Ministarstvo pravosuđa da pronađe načina da ta presuda bude poništena. Tekst Prisege vjernosti, kojom milijuni školske djece u Sjedinjenim Državama započinju dan, glasi: Zaklinjem se na vjernost zastavi Sjedinjenih Američkih Država, republici koju ona predstavlja, jednoj naciji pod Bogom, nedjeljivoj, sa slobodom i pravdom za sve.”

XS
SM
MD
LG