Linkovi

Tko je najbolji nogometaš svjetskog prvenstva? (27/6/02) - 2002-06-27


Na Svjetskom nogometnom prvenstvu danas se ne igraju utakmice, jer će se susret za treće mjesto, između Južne Koreje i Turske odigrati u subotu, a finalna utakmica, Njemačka-Brazil, na programu je u nedjelju.

No, zato imamo uzbudljivo natjecanje za izbor najboljeg nogometaša. Jedan od vodećih sponzora prvenstva, Adidas, objavio je 10 nominacija za taj prestižni trofej:

Od deset nominacija, šest se odnosi na igrače iz zemalja koje će u nedjelju igrati za prvo mjesto. To su Michael Ballack i Oliver Kahn iz Njemačke te Rivaldo, Ronaldo, Ronaldihno i Roberto Carlos iz Brazila. Ostale četiri nominacije pripale su kapetanu španjolske selekcije Fernandu Hierru, zatim igraču Senegala El Hadji Dioufu, Myong Bo Hongu iz Južne Koreje te turskom nogometašu Hasanu Sasu. I FIFA je odabrala deset najboljih igrača, dok će novinari glasovati u nedjelju.

Osim zlatne, bit će izabrani i dobitnici srebrene i brončane lopte, a imena pobjednika bit će objavljena 2.srpnja. Ovo prvenstvo prati i legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer, koji kaže da je vrlo impresioniran: "Ovo je vrlo, vrlo impresivno svjetsko prvenstvo, to je prvo prvenstvo koje se održava u Aziji i prvo prvenstvo koje ima dva domaćina - Japan i Južnu Koreju. Svi su bili vrlo znatiželjni kako će to funkcionirati i sada, kada se bliži kraj natjecanju, možemo reći – funkcioniralo je, i to na zaista odličan način."

Izbor za najboljeg igrača svjetskih prvenstva, nazvan Zlatna lopta, uspostavljen je 1982. godine. Od sadašnjih deset nominiranih nogometaša Brazilac Ronaldo je već jednom osvojio ovo prestižno priznanje. Ronaldo trenutno vodi na listi strijelaca sa šest golova i ima dobre izglede da još jednom osvoji titulu najboljeg sudionika svjetskog nogometnog prvenstva.

XS
SM
MD
LG