Linkovi

Powell traži podršku za mirovni plan predsjednika Busha (26/6/02) - 2002-06-26


Državni tajnik Colin Powell putem telefona obraća se regionalnim čelnicima u nastojanju da zadobije podršku za mirovni plan predsjednika Busha za Srednji istok. Među njima nema, međutim, palestinskog čelnika Jasera Arafata. : Gospodin Powell je, između ostalih, razgovarao sa svojim kolegama u Egiptu, Jordanu i Saudijskoj Arabiji, u nizu poziva koji su započeli i prije predsjednikovog govora. Dužnosnici State Departmenta tvrde da je američka incijativa uglavnom naišla na podršku, čak i u umjerenim arapskim državama s bliskim vezama s gospodinom Arafatom. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kazao je da državni tajnik svojim sugovornicima iznosi tezu da buduća palestinska država neće moći uspjeti bez novih čelnika, koji se nisu kompromitirali terorizmom.

"Ukoliko želimo učiniti nešto novo i odgovorno glede uspostavljanja palestinske države, treba krenuti od postavke da će i ona morati biti drugačija. Njeno čelništvo treba biti drugačije, a i institucije trebaju biti drugačije nego što su bile."

U intervjuu za radijsku mrežu za Srednji istok, koju financiraju Sjedinjene Države, gospodin Powell je kazao da je predsjednik Bush odlučan “učiniti sve što može” da bi se ublažile patnje Palestinaca i da bi oni dobili kontrolu nad vlastitom sudbinom putem uspostavljanja palestinske države. No, prema riječima državnog tajnika, predsjednik Bush vjeruje da bi Palestinci trebali imati “odgovornije” čelništvo, kako bi se doista ostvario napredak.

XS
SM
MD
LG