Linkovi

U Kanadi počinje sastanak skupine G-8 (26/6/02) - 2002-06-26


Predsjednik Bush stigao je u zabačeno kanadsko odmaralište Kananskis, u kojem danas počinje dvodnevni summit najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta i Rusije. Čelnici skupine G-8 razgovarat će o terorizmu, situaciji na Srednjem istoku i siromaštvu u Africi.

Vjeruje se da će se razgovarati i o pozivu predsjednika Busha na smjenu u palestinskom čelništvu, koja bi utrla put miru na Srednjem istoku. Nakon jučerašnjeg sastanka s kanadskim premijerom Jeanom Chretienom, predsjednik je ponovio svoj stav da se Izrael ima pravo braniti od palestinskog terorizma. Očekuje se da će se čelnici zapadnoeuropskih zemalja založiti za organiziranje međunarodne konferencije o Srednjem istoku. Predsjednik Bush podržao je tu ideju, no nije želio govoriti o datumu održavanja konferencije.

Predsjednik je također u jučerašnjoj izjavi kazao da će razgovarati o jačanju zakonskih mjera usmjerenih na borbu protiv terorizma u raznim zemljama svijeta. Istom je prilikom predsjednik pozvao da se podrže rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojima se zemljama članicama svjetske organizacije zabranjuje da pružaju utočište i druge oblike pomoći teroristima.

XS
SM
MD
LG