Linkovi

Republikanci i demokrati podržavaju plan predsjednika Busha za Srednji istok (25/6/02) - 2002-06-25


Predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku, republikanac Henry Hyde izjavio je da buduća reformirana palestinska država mora biti predana eliminiranju infrastrukture terorizma. Ovo stajalište izrazio je i predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac Dennis Hastert, koji je pozvao Palestince da prihvate tezu da treba zaustaviti terorizam i korupciju da bi se ostvario trajni mir. Čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Dick Gephardt bio je nešto kritičniji, rekavši da administracija predsjednika Busha mora biti jače angažirana u regiji, ukoliko želi da dođe do temeljitih promjena u odnosima između Izraela i Palestinaca.

Na Srednjem istoku, Izraelci su pozdravili govor predsjednika Busha, dok Palestinci izražavaju rezerviranost i odbacuju njegov poziv za promjenama na palestinskom vrhu. U priopćenju iz ureda izraelskog premijera Ariela Sharona pozdravlja se poziv predsjednika Busha Palestincima da izaberu novo čelništvo. Palestinski čelnik Jaser Arafat također je pozdravio neke od predsjednikovih ideja kao “ozbiljan napor da se pokrene mirovni proces”, no nije se osvrnuo na poziv na promjene u palestinskom vrhu. Međutim, članovi vlade gospodina Arafata odbacili su tu ideju. Ghassan Khatib, palestinski ministar rada izjavio je da nije na predsjedniku Bushu da palestinskom narodu govori tko bi ga trebao predstavljati.

"Predsjednik Bush je pozvao na održavanje slobodnih i demokratskih izbora, ali je istovremeno pokušao utjecati na rezultate tih izbora postavljajući uvjete o tome tko bi trebao, a tko ne bi trebao biti izabran."

Leslie Susser, diplomatski dopisnik lista Jerusalem Report, kaže da bi predsjednikov poziv za “novim i drugačijim palestinskim čelništvom” mogao ipak ostaviti prostora za manevre.

"Ne vjerujem da će se Palestinci Arafata riješiti tako brzo. No Amerikancima će reći da su raspisali nove izbore, koji će se održati početkom sljedeće godine i da provode reformu svojih institucija. Izrazit će nadu da će Amerika izvršiti pritisak na Izrael da se ne čeka da reforme budu dovršene, da bi Izrael počeo provoditi svoje obveze."

Prema riječima palestinskog ministra Khatiba, šteta je da je predsjednik Bush najveću odgovornost za zaustavljanje nasilja pripisao palestinskom čelništvu.

"Predsjednik je postavio zaustavljanje nasilja kao uvjet za bilo kakav napredak na političkom planu. Time je budućnost regije ostavio otvorenom volji ekstremista. Trebao je posvetiti veću pažnju činjenici da je nasilje posljedica okupacije, a ne da će se okupacija nastaviti sve dok ne prestane nasilje."

Predsjednik Bush je također iznio ponudu za osnivanje provizorne palestinske države. Neki palestinski čelnici pitaju se kako je takva država moguća, te pozivaju predsjednika da razjasni što je time mislio.

XS
SM
MD
LG