Linkovi

Predsjednik Bush traži promjenu palestinskog čelništva (25/6/02) - 2002-06-25


Administracija predsjednika Busha danas počinje s naporima da uvjeri Palestince i Izrael da prihvate predsjednikov novi plan za Srednji istok. Ovim se planom sve strane pozivaju na akciju, no provođenje plana najviše će ovisiti o provođenju temeljitih reformi u palestinskoj upravi.

Predsjednik Bush je izjavio da će državni tajnik Colin Powell surađivati s regionalnim čelnicima na izgradnji podrške za plan, čija je osnova uspostavljanje privremene palestinske države. Predstavljajući svoj plan, predsjednik Bush je kazao da će do toga doći samo kroz reforme u palestinskoj upravi, a ne uz pomoć terora.

"Kada palestinski narod dobije nove čelnike, nove institucije i nove sigurnosne aranžmane sa svojim susjedima, Sjedinjene Države će podržati uspostavljanje palestinske države, čije će granice i neki aspekti suvereniteta biti privremeni, dok se ne riješe u okviru konačnog sporazuma za Srednji istok."

Predsjednik je pozvao Palestince da usvoje nove ustavne okvire za stvaranje neovisnog sudstva i zakonodavstva. On također želi da se do kraja godine provedu višestranački izbori za novo lokalno čelništvo, te da se ubrzo nakon toga održe i izbori na nacionalnoj razini. Dužnosnici Bijele kuće kažu da administracija ne pokušava Palestincima reći koga da izaberu za svoje čelništvo, nego da im želi poručiti da moraju izabrati nove čelnike koji se – kako je rekao predsjednik – nisu kompromitirali terorizmom.

"Danas palestinsko čelništvo potiče terorizam, umjesto da mu se suprotstavi. To je neprihvatljivo. Sjedinjene Države neće podržati uspostavljanje palestinske države, sve dok palestinski čelnici ne krenu u dugotrajnu borbu protiv terorizma i dok ne eliminiraju infrastrukturu terorista."

Predsjednik Bush je pokušao ublažiti svoje kritike na račun palestinskih čelnika, rekavši da njegov plan uzima u obzir kako nade palestinskog naroda, tako i sigurnost Izraela.

"Svijet je spreman pomoći, no, ovi koraci prema državnosti ovise o palestinskom narodu i njihovim čelnicima. Ukoliko se energično upute putem reformi, mogli bi za to ubrzo biti nagrađeni."

Ukoliko Palestinci prihvate demokraciju, suoče se s korupcijom i odbace teror – rekao je predsjednik Bush – mogu računati na američku podršku za uspostavljanje privremene države u roku od tri godine. Kada te reforme budu uobličene – dodao je predsjednik – od Izraela će se očekivati da povuče svoje snage s palestinskih teritorija i da prestane s izgradnjom naselja na okupiranim teritorijima. Neka od najosjetljivijih pitanja, uključujući status Jeruzalema i granice palestinske države ostala su da se riješe pregovorima između dvije strane.

XS
SM
MD
LG