Linkovi

Unutar skupine Vilnius 10 Hrvatska ima najmanje šanse da postane članica NATO saveza (24/6/02) - 2002-06-24


Govoreći danas na medjunarodnoj konferenciji “Hrvatska, NATO i jugoistočna Europa” koja se održava u Zagrebu, glavni tajnik NATO-a George Robertson je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla u osiguranju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Robertson je potsjetio da je Hrvatska tek nedavno primljenja u NATO-ov akcijski plan za članstvo, te da će tek idućeg proljeća biti razmotreno učinjeno u okviru tog plana.

Sve zemlje članice skupine “Vilnius 10” sastat će se početkom srpnja u Rigi, na posebnom sastanku uoči summita NATO-a u Pragu, ali ostalih devet su duže članice akcijskog plana, pa su i njihovi izgledi da postanu članice NATO-a daleko veće nego Hrvatske, čiji se dužnosnici zalažu da ona bude predvodnica trećeg vala širenja NATO-a, rekao je u uvodnom izlaganju Robertson. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić je istakao kako će NATO omogućiti Hrvatskoj smanjivanje vojske, formiranje profesionalnog kadra, te standardiziranje naoružanja i opreme.

Glavni tajnik Robertson nakratko se susreo i s predsjednikom Mesićem.

Stjepan Mesić: Moramo depolitizirati vojsku do kraja, moramo postići standarde zemalja Europske unije, ali moramo ići i u ustroj vojske na mirnodopskom standardu, da možemo sudjelovati u medjunarodnim mirovnim misijama, ali da i imamo standarde današnjih zemalja NATO-pakta.

Robertson je nakon sastanka s Mesićem progovorio i o uvjetima koje Hrvatska mora ispuniti ukoliko hoće postati članica Sjeverno-atlanstkog saveza.

George Robertson: Članstvo u NATO-u podrazumijeva dobro poznavanje vojnih standarda, ali zemlje koje žele biti dijelom tog uspješnog odbrambenog sustava moraju imati vladavinu prava, parlamentarne institucije, slobodne medije i odustnost korupcije. Sve su to standardi koje treba zadovoljavati.

Sve ovo je, prema vlastitim riječima, Robertson rekao bez uvijanja i otvoreno i premijeru Račanu s kojim se sastao u popodnevnim satima.

XS
SM
MD
LG