Linkovi

Predsjednik Bush pred političkim testom izbjegavanja financijske krize (24/6/02) - 2002-06-24


New York Times upozorava da se američki predsjednik George Bush nalazi pred političkim testom izbjegavanja financijske krize. Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, suočava se s politički teškom odlukom u nadolazećim tjednima, a ta je hoće li prihvatiti sve žurnija traženja administracije predsjednika Busha o akcijama kojima se želi izbjeći financijska kriza vlade. “Nakon brze pobjede prošle godine, kada je usvojeno smanjenje poreza, vlada je imala malo uspjeha u rješavanju ostatka svog ekonomskog plana te se suočava s pitanjima o snazi svoje ekipe ekonomskih stručnjaka”, ističu analitičari i članovi obje glavne američke stranke – piše New York Times.

Washington Post se osvrće na poteškoće u koje je zapao glavni nacionalni željeznički prijevoznik za putnički promet AMTRAK. Ta je kompanija, naime, zatražila hitan zajam od 200 milijuna dolara ili će, u protivnome, prekinuti svoje operacije diljem Amerike, a vlakove poslati u spremišta. “To da je AMTRAK preživio 31 godinu bez profita – gotovo je čudo”, naglašava Washington Post koji navodi da se Kongres i administracija predsjednika Busha suočavaju s teškim problemom – utvrđivanjem načina za oporavak AMTRAKA i, pronalaženjem političke volje za sanaciju tog američkog nacionalnog željezničkog prijevoznika.

A USA Today objavljuje da su američki kongresni čelnici oprezni po pitanju američke vojne akcije protiv Iraka. U intervjuima za navedeni američki dnevnik i u nekim ranijim javnim izjavama ključni članovi Kongresa – uključujući sedmoricu od osmorice koji dobivaju dnevna obavještajna izvješća iz Bijele kuće – izrazili su rezerviranost glede angažiranja američkih snaga u sukobu koji bi mogao rezultirati velikim brojem žrtava i zakomplicirati vanjsku politiku Sjedinjenih Država. Bijela kuća – ističe USA Today – sve više naglašava da je Irak sljedeći cilj. Debata oko Iraka ponovno je otvorila raspravu oko toga treba li predsjednik dobiti odobrenje Kongresa za pokretanje vojnog udara. Čak i ako zakon to ne traži, kongresni čelnici ističu da bi to bio politički mudar potez.

XS
SM
MD
LG