Linkovi

Mirovni plan predsjednika Busha za Srednji istok (24/6/02) - 2002-06-24


Najnoviji val nasilja u Izraelu naveo je predsjednika Busha da odgodi predstavljanje svojih mirovnih prijedloga. Predsjednik je kazao da će svoj plan iznijeti kada za to bude došao pravi trenutak. Nagađa se da bi američki mirovni plan mogao sadržavati prijedlog o uspostavljanju privremene palestinske države. U gostovanju u programu televizijske mreže CBS, palestinski ministar Nabil Shaath rekao je da bi takvo nešto bilo neprihvatljivo.

"Može se uspostaviti samo prava država. Ne možete biti privremeno trudni."

Gospodin Shaath je kazao da je američki angažman od ključne važnosti za okončanje sukoba. Gostujući na CNN-u, izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres kazao je da s nestrpljenjem očekuje predsjednikov govor.

"Uvjeren sam da postoji potreba i za pronalaženjem političkog rješenja, a ne samo za uporabom vojne sile. Mislim da se moramo boriti protiv terorizma svim raspoloživim sredstvima i otvoriti vrata drugačijoj budućnosti."

Gospodin Peres je istaknuo da je najvažnije nastaviti dijalog između dvije strane.

"Ne možemo prekinuti dijalog dok se nastavljamo boriti protiv terora."

Saudijski savjetnik za vanjsku politiku Adel Al Jubeir izjavio je u programu televizijske mreže ABC da se strane na Srednjem istoku ne bi trebale usredotočiti samo na jedan aspekt najavljenog govora predsjednika Busha.

"Ključni element tog govora, odnosno, razlog za taj govor je iznošenje vizije konačnog rješenja, dakle, onoga što će se dogoditi na kraju puta."

Konačno bi rješenje – prema riječima gospodina Jubeira – trebalo uključivati uspostavljanje potpuno autonomne palestinske države.

XS
SM
MD
LG