Linkovi

Film tjedna: The Minority Report (23/6/02) - 2002-06-23


Ovaj vikend, najveću pažnju u američkim kinematografima izaziva science-fiction triler “Minority Report”, ekranizacija pripovjetke Phillipa Dicka, u režiji Stevena Spielberga. Glavnu ulogu tumači Tom Cruise, koji igra policajca kojeg se tereti za ubojstvo.

Tom Cruise igra Johna Andertona, šefa takozvane predkriminalne policije. Taj odjel policije glavnog grada Sjedinjenih Država koristi informacije genetski nadarenog trija, - neki bi rekli i mutanata -, koji zahvaljujući prekogniciji vide dijelove budućnosti. Elitni policajci budućnosti, predvodjeni Johnom Andertonom kreću potom u akciju te uhićuju osobe koje bi tek trebale počiniti neki zločin.

Unatoč raspri glede ustavnosti i kršenja ljudskih prava, šef ovog elitnog policijskog odjela ima potpuno povjerenje u sustav, sve dok se ne dogodi da i njega samog osumnjiče da će u budućnosti počiniti zločin. Bježeći od svojih vlastitih policajaca, John Anderton je odlučan dokazati da mu je čitav slučaj namješten te da on neće postati ubojica.

Literarna ostvarenja Phillipa Dicka već su doživjela svoje filmske adaptacije, podsjetimo samo na naslove “Blade Runner” i “Total Recall”. Nositelj glavne uloge Tom Cruise kaže da je “Minority Report”, iako objavljen prije gotovo pola stoljeća, dotaknuo prijeporna pitanja koja su danas relevantna u raspri o gradjanski slobodama i mjerama sigurnosti u društvu.

"Kada sam pročitao ovu pripovjetku, vidio sam da ima veliki potencijal. Vrlo je dobra za ekranizaciju, i predstavljala bi veliki izazov za redatelja, jer treba stvoriti sliku tog budućeg svijeta. Istovremeno, likovi su glumački izuzetno zahtjevni. Ne radi se o filmu koji bi bio lagan poput onog što zovemo – šetnja u parku," kaže Tom Cruise.

Veći dio filma “Minority Report” nastao je digitalnim putem. Moćni grafički kompjutori kreirali su slike visokih nebodera budućnosti i automobila koji se kreću na magnetskom jastuku. Tom Cruise je zbog toga dobar dio vremena proveo glumeći sam pred kamerom u okruženju u kojem nije bilo ničega, jer su digitalni interijeri i eksterijeri dodani naknadno. ... Tom Cruise, medjutim, u ovom filmu nalazi provokativnu temeljnu premisu: znači li išta naš izbor ili je naša sudbina već predodredjena.

"Ne vjerujem u sudbinu. Smatram da svatko kroji svoju vlastitu sudbinu u životu. Ako bi postojali oni koji mogu vidjeti budućnost, to bi bilo dosta zgodno. Mislim da bi bilo zanimljivo znati što će se dogoditi u budućnosti, kako biste se mogli odlučiti što učiniti. To mi se svidja," kaže Tom Cruise.

U filmu “Minority Report”, uz Toma Cruisea, igraju još i Tim Blake Nelson, Colin Farrell, Samantha Morton i Max Von Sydow. Kamera je bila u rukama Janusza Kaminskog dok je glazbu skladao John Williams, još jedan stari suradnik Stevena Spielberga.

XS
SM
MD
LG