Linkovi

NYT: Novi proglas al-Qaide (23/6/02) - 2002-06-23


New York Times u svom jutrošnjem izdanju izvješćuje o novoj snimci koju je al-Qaida dostavila katarskoj televizijskoj postaji al-Jazeera, i koja je bila emitirana kasno sinoć. Na snimci glasnogovornik al-Qaide tvrdi da je ta organizacija izvela krvavi teroristički napad na sinagogu u Tunisu, u travnju, te najavljuje da će svijet još čuti od Osame bin Ladena. Kako piše Times, glasnogovornik je odbacio izvješća da su bilo Osama bin Laden ili njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri bili ubijeni ili ranjeni tijekom američkog napada u području Tora Bora, u Afganistanu.

Kad smo već kod terorizma, New York Times izvješćuje i o nalazu znanstvenika u vezi s sporama bedrenice u pismima, koja su jesenas izazvale oboljenje kod osamnaest osoba, od kojih je petero umrlo. Znanstvenici su utvrdili da je prah spora antraksa bio svježe napravljen, odnosno prije ne više od dvije godine. Određivanje starosti spora, kako piše Times, jača uvjerljivost teoriju da je osoba koja stoji iza tih pisama izravno i trenutno, odnosno nedavno, povezana s nekim od mikrobioloških laboratorija. Inače, kako piše njujorški list, istraga je i dalje na vrhu prioriteta FBI-ja.

Washington Post piše da je prošle godine porastao broj zločina u Sjedinjenim Državama, po prvi puta nakon deset godina u kojima je broj nasilnih zločina stalno opadao. Broj ubojstava povećao se za 3 posto, a ukupno su nasilni zločini, pljačke, provale i krađe automobila porasle za dva posto. Izuzetak u čitavoj zemlji je Washington, odnosno District of Columbia, gdje je broj nasilnih zločina opao za pola posto, ali je porastao broj provala i krađa automobila. U statistiku nisu uključene žrtve terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG