Linkovi

Velik uspjeh američke nogometne reprezentacije (23/6/02) - 2002-06-23


Uspjesima američkih nogometaša na svjetskom prvenstvu, došao je kraj. Međutim, kako iz Seula javlja Parke Brewer, poraz protiv Njemačke s 0-1, u četvrtfinalu, u petak, pokazao je da je ova ekipa u posljednjih par godina napravila ogroman napredak.

1998. godine, na svjetskog nogometnom prvenstvu u Francuskoj, američka reprezentacija je bila osramoćena – završila je na zadnjem mjestu, zabivši samo jedan gol. U Južnoj Koreji, na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, Amerikanci su već u prvom poluvremenu prve utakmice postigli tri puta više golova, i to protiv Portugala, po snazi pete ekipe u svijetu!

U toj su utakmici pobijedili s 3-2, potom su s Korejcima igrali neriješeno, 1-1. Četiri su boda bila dovoljna za prolaz u drugo kolo, unatoč poraza protiv Poljske, 1-3, u posljednjoj utakmici njihove skupine. U drugom kolu, američka se ekipa ogledala protiv svog tradicionalno najvećeg suparnika, Meksika, i pobijedila s 2-0, plasiravši se tako u četvrtfinale. Tu su, pak, igrali protiv trostrukog svjetskog prvaka, Njemačke, i, unatoč porazu od 0-1, pokazali impresivnu igru.

Nakon te utakmice, predsjednik Američkog nogometnog saveza Robert Contiguglia izjavio je da igru američke reprezentacije protiv Njemačke treba pohvaliti i da se njezin nastup na svjetskom prvenstvu treba smatrati vrlo uspješnim.

"Došli smo ovamo s izvjesnim nadama i jednim ciljem - da prođemo prvo kolo. To smo učinili i, dapače, premašili svoja očekivanja. Mislim da je ova utakmica jasno pokazala da se možemo nositi i s najboljima u svijetu. Vesele me komentari novinara, da smo bili bolja ekipa. Čak mi je i predsjednik njemačkog saveza rekao, ‘Bez našeg golmana, - Olivera Kahna -, vi biste pobijedili s 2-0.’ Prema tome, ja sam jako zadovoljan. Mislim da to američkom nogometu daje odličan kredibilitet koji je nestao nakon 1998. Sada počinjemo pripreme za slijedeće svjetsko prvenstvo."

Igrač koji će se gotovo sigurno naći u svim budućim planovima je Landon Donovan. On je jedan od dvojice dvadesetogodišnjaka u američkoj reprezentaciji, a pokazao se jednim od najboljih igrača. Nakon utakmice protiv Njemačke bio je razočaran što nijednu od svojih šansi nije pretvorio u gol, ali je bio zadovoljan ukupnim učinkom ekipe. "Da budem iskren, bili smo vrlo dobri. Ne mogu reći da smo mogli igrati bolje, postići više … Za svakog od nas to je bilo dobro iskustvo, a to je vjerojatno najbolje što će nam ostati. Vjerujem da je svatko od nas pokazao da mu pripada mjesto u momčadi" - rekao je Landon Donovan.

Tako se osjećao i trener američke reprezentacije, Bruce Arena. "Mislim da smo napredovali u zadnje četiri godine. Pobijedili smo priličan broj zemalja koje su u nogometnom vrhu; pobijedili smo u te četiri godine ekipe sa svih kontinenata. Prema tome, kvalitet naše ekipe sve je bolji. Međutim, nikada nećemo steći poštovanje, - a to djelomice motivira naše igrače! -, u Engleskoj, niti u Njemačkoj, sve dok ne pobijedimo njihove ekipe. I to ih trebamo pobjeđivati na konzistenoj osnovi, a do toga još nismo došli. Ali, doći ćemo."

Na svaki način, trener Bruce Arena se zaputio kući s ugodnim saznanjem da su njegovi odabranici igrali bolje nego ijedna američka reprezentacija na svjetskim prvenstvima u posljednje 72 godine.

XS
SM
MD
LG