Linkovi

Kako ublažiti ovisnost o stranoj nafti? (22/6/02) - 2002-06-22


U vrijeme kada se Sjedinjene Države sve više okreću problematici unutrašnje sigurnosti zemlje, sve važnije postaje i pitanje opskrbe naftom. Amerika naime uvozi 52 posto potrebne nafte. U Kongresu Sjedinjenih Država nedavno se zbog toga i raspravljalo o tome kako ublažiti ovisnost o stranoj nafti.

Sjedinjene su Države danas manje zavisne od strane nafte nego što su to bile početkom sedamdesetih, za vrijeme arapskog naftnog embarga. Međutim, rat protiv terorizma i kriza na Srednjem istoku obnovili su raspre o tome što se može učiniti kako bi ta ovisnost bila još manja. Osim toga, nastoje se pronaći načini kako bi se Amerika uhvatila u koštac s novim bojkotom proizvođača nafte.

Jedan od načina je diverzifikacija uvoza – što znači da se nafta treba nabavljati u većem broju zemalja, a ne samo na Srednjem istoku.

U posljednje dvije godine, Irak je pokušao omesti izvoz nafte u Sjedinjene Države, no to je spriječeno zajedničkom akcijom Washingtona i njegovih saveznika.

Kongresmen Tom Lantos vrlo je zabrinut zbog američke ovisnosti o nafti sa Srednjeg istoka. "Mnogi od tih režima ili su otvoreno neprijateljski prema nama – kao što je slučaj s Iranom, Irakom i Libijom – ili se radi o nestabilnim autokratskim vladama, koje strahuju od islamskog fundamentalizma, kao što je slučaj kod Saudijske Arabije. Zbog toga, uopće ne čudi što mnoge od tih država novcem zarađenim od nafte podržavaju terorističke organizacije."

Američke potrebe za naftom vjerojatno će u sljedećih 20 godina porasti za trećinu. 2020. godine, prognoziraju stručnjaci, Amerika će svoje potrebe zadovoljavati sa čak 62 posto uvozne nafte. Ministar energetike, Spencer Abraham, kaže da je vlada svjesna gospodarskih i sigurnosnih implikacija ove činjenice: "Moramo nastaviti s promicanjem slobodnog tržišta. Uvjereni smo da će američki tehnološki genij izumiti nove, efikasnije i čišće načine proizvodnje energije. Naši izvori energije zbog toga trebaju biti različiti, i na domaćem i na globalnom planu. To će se dogoditi jedino ako bude novih investicija i u ne-tradicionalne izvore energije."

Svjetska proizvodnja nafte ovog će se desetljeća povećati za oko 20 posto, najviše na Srednjem istoku. Stručnjak za energetiku Daniel Yergin kaže da to Americi pruža šansu da još više diverzificira svoje izvore za kupnju nafte. “Proizvodnja će se znatno povećati, gotovo za polovicu, i u Rusiji te na bazenu Kaspijskog mora. Zbog toga je važno učvrstiti odnose s Rusijom” – smatra gospodin Yergin.

Stuart Eizenstat, visoki dužnosnik u vladi bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera, također smatra da je pretjerana ovisnost o nafti sa Srednjeg istoka vrlo opasna – pogotovo u svjetlu terorističkih napada od 11. rujna. "Oslanjamo se na zemlje koje nisu stabilne, ili pak na zemlje koje su naši neprijatelji, kao što je Irak – sve to predstavlja starnu dilemu, sa stajališta nacionalne sigurnosti. Taj se problem mora početi riješavati odmah."

I ovaj stručnjak smatra da Rusija predstavlja značajnog budućeg opskrbljivača naftom. Problem je međutim u tome što se ruska naftna industrija još uvijek modernizira, tako da osprkba naftom iz te zemlje još uvijek nije ujednačena – smatra Stuart Eizestat.

XS
SM
MD
LG