Linkovi

Al-Qaida je još uvijek prijetnja (21/6/02) - 2002-06-22


U ratu protiv terorizma, predvođenom Sjedinjenim Državama, već su ostvarene mnoge važne pobjede. Među njima je najveća pobjeda oslobađanje Afganistana od represivnog stiska talibana i njihovi terorističkih saveznika iz al-Qaide. Međutim, međunarodni teroristi, posebno al-Qaida, i dalje predstavljaju prijetnju.

Prema riječima ministra obrane Donalda Rumsfelda, al-Qaida je neprestano u pokretu, “tragajući za načinima da ostvari svoje ciljeve. Njen cilj je ubijanje nevinih muškaraca, žena i djece.”

Istina je da zbog rata al-Qaida danas ima manje novca i logora za obuku, te da su joj sustavi komunikacije ugroženi. Međutim, al-Qaida i dalje planira i izvodi terorističke napade. U eksploziji kamiona-bombe pred sinagogom Ghirba na otoku Djerba u Tunisu 11. travnja ubijeno je 19 osoba, uključujući i 14 njemačkih turista. Više od 60 tisuća Amerikanaca razmješteno je diljem svijeta u ratu protiv al-Qaide i drugih terorističkih mreža. U Afganistanu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama nastavlja s kampanjom čišćenja preostalih elemenata talibana i al-Qaide koji se pokušavaju pregrupirati i potkopati novu vladu. Osama bin Laden i njegovi teroristi al-Qaide mete su operacije svjetskih razmjera. Kako je rekao ministar obrane Donald Rumsfeld, svijet “otežava život teroristima i to je dobro. Oni bi počinili još veći broj napada kada ne bi bili pod pritiskom. Prikupili bi više novca, regrutirali više ljudi i ubili veći broj muškaraca, žena i djece.”

Doista, planovi al-Qaide se spriječavaju. Tri Saudijca, člana al-Qaide uhićena su u Maroku pod sumnjom da su planirali bombaškie napade na američke i britanske ratne brodove u Gibraltarskim vratima između Španjolske i Maroka. Jedan sudanski državljanin, koji je pritvoren u Saudijskoj Arabiji, priznao je da je pokušao oboriti jedan američki vojni zrakoplov koji je polijetao iz jedne saudijske zračne baze. U Sjedinjenim Državama je u početnoj fazi planiranja spriječena – kako se vjeruje – ideja da se detonira radiološko oružje, tzv. “prljava bomba”, kada je 8. svibnja uhićen američki državljanin i član al-Qaide Jose Padilla.

Rat protiv međunarodnog terorizma bit će dug i težak, no završit će pobjedom. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Povijest je pozvala našu zemlju u akciju. Povijest je pred nas postavila veliki izazov. Ova velika zemlja povest će svijet do sigurnosti, miru i slobodi.”

XS
SM
MD
LG