Linkovi

Terorizam na Srednjem Istoku (22/6/02) - 2002-06-22


Samoubilački napadi ubijaju nade palestinskog naroda. Devetnaest osoba ubijeno je, a pedeset ranjeno, kada je bombaš samoubojica digao u zrak autobus, u Jeruzalemu, 18. lipnja. Među žrtvama su bili i Židovi i Arapi, radni ljudi i studenti. Slijedećeg dana, još šest osoba bilo je ubijeno, a više od trideset ranjeno, u još jednom samoubilačkom bombaškom napadu, u blizini autobusnog stajališta.

Terorističke organizacije odgovorne za te napade su Hamas i Brigade mučenika al-Aqse, skupina pridružena Fatahu. Oni se protive miru s Izraelom. Jednako tako, njihov terorizam prijeti palestinskim aspiracijama za vlastitom državom. Teroristi su najveća prijetnja miru u regiji. Kao što je rekao predsjednik George Bush, "Obrisi pravedne nagodbe jasni su - dvije države, - Izrael i Palestina -, jedna uz drugu, u miru i sigurnosti."

Predsjedatelj Palestinske Uprave, Yasser Arafat, odgovoran je za terorizam koji se širi iz područja koja on kontrolira. On mora zaistaviti terorističke napade protiv Izraela. Gospodin Arafat je osudio samoubilačke napade. Ali, kako je rekao glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, "Ukoliko terorizam treba osuditi ne samo riječima nego i djelom, onda Palestinska Uprava treba poduzeti dodatne korake kako bi Izraelu pokazala da će njegova sigurnost biti očuvana."

Kako je rekao gospodin Fleischer, Sjedinjene Države su usredotočene na dvije stvari: "Jedna je učiniti Izrael sigurnijim, a, druga, dati palestinskom narodu nadu za njegovu budućnost." Ali, rekao je, "Teroristi koji izvode ove akcije, odlučni su spriječiti da dođe do mirovnog procesa, a predsjednik Bush neće dozvoliti da se to dogodi." Izrael ima pravo braniti se, rekao je gospodin Fleischer, ali "predsjednik traži od Izraela da i dalje misli na posljedice svake akcije, tako da se može ići putem ka miru, - političkim putem."

Sjedinjene Države su predane da pomognu Izraelu, palestinskom narodu i arapskim zemljama da postignu miroljubivu nagodbu. Kako je rekao Ari Fleischer, "Srednji Istok je predugo bio dio svijeta u kojemu se svaki korak naprijed plaćao sa dva koraka natrag. … Predsjednik Bush želi učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese stvaranju okruženja u kojemu će se mirovni proces kretati prema naprijed, a ne natrag."

XS
SM
MD
LG