Linkovi

Ilegalno useljavanje - glavna tema summita Europske unije (21/6/02) - 2002-06-21


Prema najnovijim izvještajima iz Seville, Španjolska je ublažila stajališta prema trećim zemljama u borbi protiv ilegalne imigracije. Dok se u prvom nacrtu dogovora navodila jasna mogućnost sankcija protiv zemalja u razvoju koje ne čine dovoljno u borbi protiv ilegalne migracije, najnoviji nacrt zaključaka summita sadrži puno umjerenija stajališta.

Kako se očekivalo, na dvodnevnom summitu Europske unije, koji je danas počeo u Sevilli, trebale su biti potvrđene oštre mjere protiv ilegalnog useljavanja u 15 zemalja unije.

Španjolska, kao predsjedatelj rotirajućeg predsjedništva Europske unije, predvodila je akciju usmjerenu na spriječavanje ilegalnog useljavanja. Snažnu podršku Madridu pružaju Britanija i Italija.

Summit u Sevillei trebao bi ublažiti strah u Zapadnoj Europi da su te zemlje bile pretjerano tolerantne prema ekonomskim emigrantima i onima koji su tražili azil, dolazeći s Balkana, Srednjeg istoka, južne Azije i Afrike.

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Pique kaže da bi Europska unija trebala uvesti sankcije protiv onih zemalja koje ne uspiju spriječiti ilegalni bijeg svojih državljana u susjedne zemlje, ili tranzit ilegalnih emigranata preko njihove zemlje. Također se predlažu sankcije protiv zemalja koje odbijaju primiti natrag svoje državljane koje Europska unija deportira.

Šef španjolske diplomacije kaže da ne bi trebalo sumnjati da će zemlje koje se više puta ogriješe o propise – snositi posljedice. No, Francuska i Švedska, kao i izvršno tijelo unije, Europska komisija, ističu kako će uvođenje sankcija protiv siromašnih zemalja još više otežati životne uvjete zbog kojih su se ljudi i odlučili na pokušaj ilegalnog prijelaza granica. Prema ovom stajalištu, Europska unija ne samo što ne bi trebala uvoditi sankcije, nego bi trebala pomoći siromašnijim zemljama u rješavanju problema kontrole iseljavanja.

Ministri vanjskih poslova “petnaestorice” nisu se ovoga tjedna uspjeli suglasiti o rješenju problema ilegalnog useljavanja, tako da će taj zadatak sada morati riješavati šefovi država ili vlada zemalja članica Europske unije.

Prema procjenama Europske komisije, svake godine u zemlje Unije ilegalno udje oko pola milijuna ljudi, dok ih legalno dolazi 680 tisuća. Većina legalnih useljenika dolazi kako bi obavljali sezonske poslove ili neke od poslova u high-tech industriji.

Čelnik Europske komisije Romano Prodi izjavio je da Europska unija mora biti neumorna u zaustavljanju nezakonitog useljavanja, jer će – kako je rekao – “jedino na taj način biti u stanju posvetiti se integraciji onih koji su u Uniju došli na legalan način.”

Očekuje se da će čelnici država Unije postići sporazum kada je u pitanju jačanje granične službe te definiranje zajedničke politike prema strancima koji traže politički azil.

Dodajmo i to da će se na summitu razgovarati i o obrambenom sporazumu izmedju Unije i Sjevernoatlantskog saveza.

XS
SM
MD
LG