Linkovi

Seville: Danas počinje summit EU o useljavanju (21/6/02) - 2002-06-21


Na dvodnevnom summitu Europske unije, koji danas počinje u Sevillei, sudionici će se – kako se očekuje - založiti za oštre mjere protiv ilegalnog useljavanja u 15 zemalja unije.

Španjolska, kao predsjedatelj rotirajućeg predsjedništva Europske unije, predvodi akciju usmjerenu na spriječavanje ilegalnog useljavanja. Snažnu podršku Madridu pružaju Britanija i Italija. Summit u Sevillei trebao bi ublažiti strahovanje u Zapadnoj Europi da su te zemlje bile pretjerano tolerantne prema ekonomskim emigrantima i onima koji su tražili azil, dolazeći s Balkana, Srednjeg istoka, južne Azije i Afrike.

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Pique kaže da bi Europska unija trebala uvesti sankcije protiv onih zemalja koje ne uspiju spriječiti ilegalni bijeg svojih državljana u susjedne zemlje, ili tranzit ilegalnih emigranata preko njihove zemlje. Takodjer se predlažu sankcije protiv onih zemalja koje odbiju primiti natrag svoje državljane koje Europska unija deportira.

Šef španjolske diplomacije kaže da ne bi trebalo sumnjati da će zemlje koje se više puta ogriješe o propise – snositi posljedice. No, Francuska i Švedska, kao i izvršno tijelo unije - Europska komisija – ističu kako će uvodjenje sankcija protiv siromašnih zemalja još više otežati životne uvjete zbog kojih su se ljudi i odlučili na pokušaj ilegalnog prijelaza granica. Prema ovom stajalištu, Europska unija ne samo što ne bi trebala uvoditi sankcije, nego bi trebala pomoći siromašnijim zemljama u rješavanju problema kontrole iseljavanja.

Ministri vanjskih poslova “petnaestorice” nisu se ovoga tjedna uspjeli usuglasiti o rješenjima problema ilegalnog useljavanja, tako da će taj zadatak sada morati riješavati šefovi država ili vlada zemalja članica Europske unije.

Prema procjenama Europske komisije, svake godine u zemlje Unije ilegalno udje oko pola milijuna ljudi, dok ih legalno dolazi 680 tisuća. Većina ih dolazi kako bi obavljali sezonske poslove ili neke od poslova u high-tech industriji. Čelnik Europske komisije Romano Prodi izjavio je da Europska unija mora biti neumorna u zaustavljanju nezakonitog useljavanja, jer će – kako je rekao – “jedino na taj način biti u stanju posvetiti se integraciji onih koji su u Uniju došli na legalan način.” Očekuje se da će čelnici država Unije postići sporazum kada je u pitanju jačanje granične službe te definiranje zajedničke politike prema strancima koji traže politički azil.

XS
SM
MD
LG