Linkovi

Izvršenje smrtne kazne nad mentalno retardiranim osobama proglašeno neustavnim (21/6/02) - 2002-06-21


Svi vodeći dnevni listovi na naslovnicama donose članke o odluci Vrhovnog suda, kojom izvršenje smrtne kazne nad mentalno retardiranim osobama proglašava protuustavnim. Radi se o “okrutnoj i neuobičajenoj kazni”, kakva je američkim Ustavom zabranjena – obrazložili su suci Vrhovnog suda.

“Christian Science Monitor” piše o summitu Europske unije u Sevilji. Pokušaji europskih čelnika da postrože propise o useljavanju izazvali su – piše “Monitor” – bijes organizacija poput Amnesty Internationala, koji upozorava da bi u “sadašnjoj klimi straha i sumnje, mogla biti žrtvovana razna ljudska prava, uključujući i pravo na azil. Posebno je kontroverzan englesko-španjolski prijedlog da se uskrati pomoć zemljama trećeg svijeta, koje ne budu primale nazad svoje građane, kojima je u zemljama Europske unije uskraćen azil.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” i “Washington Post” donose rezultate najnovijeg istraživanja o prometu u najvećim američkim gradovima. Washington je po prometnim gužvama treći u zemlji – iza Los Angelesa i San Francisca. Zastoji u prometu glavni američki grad godišnje koštaju dvije milijarde i 300 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG