Linkovi

Pušenje pogubnije nego što se misli (20/6/02) - 2002-06-20


“Pušenje je pogubnije za zdravlje nego što mislite” – upozorava čitatelje “Los Angeles Times”. Novo je istraživanje, naime, pokazalo da je duhanski dim daleko smrtonosniji kancerogen i da uzrokuje veći broj oblika raka nego što se ranije vjerovalo. Istraživanje, koje je provela Međunarodna agencija Ujedinjenih naroda za istraživanje raka, pokazalo je da postoji veza između pušenja i raka želuca, jetre, grlića maternice i bubrega, kao i mieloičke leukemije. Diljem svijeta puši preko milijardu ljudi, od kojih će ih najmanje polovina umrijeti od bolesti uzrokovanih pušenjem.

“Washington Post” javlja da će u Washingtonu sljedećeg mjeseca biti otvoren muzej međunarodne špijunaže. Do sada je za novi muzej, čija je izgradnja koštala 38 milijuna dolara, nabavljeno oko 600 izložaka. Među njima su njemački stroj za šifriranje iz drugog svjetskog rata “Enigma”; sovjetska cipela s ugrađenom napravom za prisluškivanjem, pištolj u ružu za usne koji je proizveo KGB i poštanski sandučić koji je špijun Aldrich Ames koristio za dostavljanje tajni Sovjetima.

“Christian Science Monitor” jutros piše o sastavljanju kataloga života na zemlji. Znanstvenici procjenjuju da će do polovine stoljeća zbog ljudskog utjecaja nestati oko 30 posto svih životinjskih i biljnih vrsta, što znači da je zadatak sastavljanja obiteljskog stabla života na zemlji hitan i izuzetno važan. Na ovom projektu radi američka Nacionalna zaklada za znanost, koja će ove godine na klasificiranje biljnih i životinjskih vrsta potrošiti oko 10 milijuna dolara. Sastavljanje cijelo obiteljskog stabla života na zemlji moglo bi potrajati i do 15 godina.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” piše o problemima s kojima bi se u zračnom prometu uskoro mogli susresti – predebeli putnici. Od jučer, kompanija Southwest Airlines počela je naplaćivati dvije avionske karte putnicima koji ne stanu u jedno sjedište u ekonomskom razredu. Radi se – kako piše “USA Today” – o opravdanom potezu, s obzirom da je 61 posto Amerikanaca predebelo, a 26 ih pati od gojaznosti.

XS
SM
MD
LG