Linkovi

Predsjednik Bush odgađa predstavljanje svojeg plana za Srednji istok (20/6/02) - 2002-06-20


Predsjednik Bush namjerava odgoditi predstavljanje svojeg plana za Srednji istok zbog najnovijeg samoubilačkog bombaškog napada u Jeruzalemu.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da predsjednik Bush osuđuje najnoviji napad u Jeruzalemu. Što se tiče nove izraelske politike ponovnog okupiranja palestinskih područja sve dok nasilje ne prestane, gospodin Fleischer je kazao da se predsjednik nada da izraelsko čelništvo neće zaboraviti potrebu za dijalogom, čak i dok uvodi strože mjere sigurnosti.

"Predsjednik shvaća da Izrael ima pravo da se brani. No, predsjednik poziva Izrael da, dok se brani, ima u vidu moguće posljedice svojih poteza, tako da se može nastaviti i s traženjem političkog rješenja," rekao je gospodin Fleischer.

Gospodin Fleischer je dodao da je zbog drugog bombaškog napada u Jeruzalemu u manje od 36 sati odgođeno predstavljanje predsjednikovog plana za Srednji istok. Očekuje se da će u planu biti izneseni i vremenski okviri za uspostavljanje privremene palestinske države, pod uvjetom da palestinski čelnici zaustave nasilje i poboljšaju odgovornost vlade.

Glasnogovornik Fleischer je kazao da predsjednik želi svoj plan predstaviti u odgovarajućem trenutku, da bi se čelnici ponovno usredotočili na potrebu da Izrael postane sigurniji, te da palestinski narod ponovno dobije nadu. Prema njegovim riječima, palestinsko čelništvo i Jaser Arafat moraju učiniti više na zaustavljanju nasilja.

XS
SM
MD
LG