Linkovi

Prekinuta proces optuženima u slučaju Lora (20/6/02) - 2002-06-20


Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu donijelo je danas odluku o prekidu glavne rasprave u slučaju Lora, te dostavljanju spisa Vrhovnom sudu Republike Hrvatske koji će po zahtjevu Državnog odvjetništva odlučivati o promjeni mjesta suđenja. Glavni državni odvjetik Mladen Bajić jučer je na traženje županijskog državnog odvjetništva uputio zahtjev za promjenu mjesta suđenja, jer - kako tvrde tužitelji - postupak od početka prate izgredi i ne protiče u regularnim uvjetima.

Nakon odluke sudskog vijeća da prekine glavnu rasprvu do očitanja Vrhovnog suda, branitelji svih optuženih zatražili su njihovo puštanje iz pritvora u kojem se nalaze već devet mjeseci. Sudsko vijeće to nije prihvatilo. Branitelji, naime, smatraju da u dosadašnjem tijeku postupka iz iskaza svjedoka nema nikakvih dokaza protiv optuženika, a također je upitno kada će ponovno početi suđenje ako se ono premjesti iz Splita. Zahtjev tužiteljstva za promjenom suda branitelji drže neutemeljenim o čemu su izvjestili na konferenciji za tisak.

Isto tako smatraju kako je cilj ovog priojedloga izuzimanje suca Lozine, a ne splitskog suda. "Činjenica da je zahtjev odvjetništva uslijedio nakon izjave premijera Račana da nije zadovoljan tijekom suđenja što on ni u kojem slučaju nije smio reći" - izjavila je odvjetnica Ankica Luetić.

Ankica Luetić: Ja tvrdim da srpske obavještajne službe vode ovaj postupak. A eksponenti tih srpskih obavještajnih službi su nevladine udruge. Cilj je toga diskreditirati hrvatski sud, diskreditirati hrvatsko pravosuđe, onemogućiti vođenje ovog postupka, staviti Hrvatsku ponovno u status države pod pokroviteljstvom i pravosuđa pod pokroviteljstvom, što je za mene nedopustivo - kako miješanje u rad suda, tako i miješanje u sigurnost ove zemlje.

Tonči Majić predsjednik je Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

Tonči Majić: Po mom mišljenju bilo je samo pitanje trenutka kad će uslijediti jedna ovakav zahtjev, jer je sudac Lozina ne samo pokazao pristranost, već je pokazao i nestručnost u vođenju ovog procesa koji zahtijeva vrhunske stručnjake u ulozi suca, i koji jedino tako može dovesti do pune istine i onda do kažnjavanja onih koji su za ove događaje bili krivi ili su odgovorni. Mislim da taj komentar {Ankcie Luetić o nevladinim organizacijama} odražava jedno potpuno neuvažavanje ili omalovažavanje ovih udruga i njihove samostalnosti. Ove udruge djeluju potpuno samostalno, nemaju šefove niti imaju nekoga tko ih u bilo kojoj vladi plaća, a posebno ne u srpskoj.

XS
SM
MD
LG