Linkovi

Sutra počinje četvrtfinale Svjetskog nogometnog  prvenstva (20/6/02) - 2002-06-20


Prva će se utakmica odigrati u japanskom gradu Shizouka, a sastaju se Brazil-Engleska. Riječ je, dakle, o susretu dva bivša svjetska prvaka. Engleska je jednom bila prvak, davne 1966. godine, dok je Brazil čak četiri puta ponio naslov najbolje svjetske nogometne momčadi. Nešto kasnije u južnokerejskom gradu Ulsan sastaju se još jedan bivši svjetski prvak Njemačka, te Sjedinjene Države, momčad koja predstavlja jedno od najugodnijih iznenadjenja dosadašnjeg dijela prvenstva.

U subotu su na programu susreti Južna Koreja-Španjolska te Senegal-Turska. Pred ove utakmice osam najboljih svjetskih momčadi nitko se ne usudjuje prognozirati, nakon što su iz natjecanja otpali takve ekipe kao što su Francuska, Argentina i Italija. Izbornik američke momčadi Bruce Arena kaže da to pokazuje koliko se ostatak nogometnog svijeta približio dosadašnjoj loptaškoj eliti. On je isto tako istaknuo da to dokazuje da se ta činjenica nije uzimala u obzir tijekom raznih prognoziranja prije početka prvenstva. "Ne postoje nikakvi eksperti u ovoj igri. Ukoliko ih ima, gdje su sada? Tri tjedna nakon prvih utakmica Svjetsko prvenstvo izgleda malo drugačije nego što su svi ti stručnjaci predvidjali da će izgledati. Zato i kažem da nema eksperata. O nogometnoj utakmici odlučuje 11 nogometaša i oni su jedini eksperti. Oni jedini odlučuju o tome tko pobjedjuje, a tko gubi.

Naravno, izbornik Arena nije htio otkriti svoja razmišljanja koje bi se momčadi mogle plasirati u polufinale. On samo kaže da bi Njemačka, protiv koje igra njegova momčad, trebala biti smatrana za jednog od favorita. Vezni igrač američke reprezentacije, Landon Donovan, koji ima samo 20 godina, ali koji ima vodeću ulogu u dosadašnjim uspjesima svoje momčadi, ponudio je svoje mišljenje o utakmici Sjedinjene Države-Njemačka. "Očigledno je da su oni možda tehnički bolja momčad. Oni su, vjerojatno i iskusnija močad. No, u ovoj fazi svjetskog prvenstva mislim da će ona močad koja bude igrala srčanije i s više želje za pobjedom imati prevagu i nadam se da ćemo to biti mi".

Američka nogometna momčad je i ulaskom u četvrtfinale vrlo ugodno iznenadjenje, jer to je najbolji plasman nogometaša iz Sjedinjenih Država u posljednje 72 godine. Njemačka je u četvrfinalnim utakmicama na svjetskim prvenstvima igrala 14 puta, od 15 svjetskih prvenstava na kojima je nastupila.

XS
SM
MD
LG