Linkovi

Washington traži od UN-a da vojnicima u mirovnim operacijama zajamči imunitet (20/6/02) - 2002-06-20


Administracija predsjednika Busha želi da Ujedinjeni narodi zajamče da će sve mirovne operacije, koje odobri svjetska organizacija, biti izuzete od jurisdikcije novog Međunarodnog kaznenog suda.

Sjedinjene Države predlažu da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju koja bi pripadnicima mirovnih snaga jamčila imunitet od sudskih postupaka pred novim Međunarodnim kaznenim sudom. Članovi Vijeća smatraju ovaj američki zahtjev pokušajem da se potkopa novi sud, kojem se Sjedinjene Države protive.

Bijela kuća i mnogi članovi Kongresa izrazili su protivljenje sudu, tvrdeći da bi američki vojnici i časnici u inozemstvu mogli biti izloženi politički motiviranim tužbama. Zemlje-članice Europske unije već su ratificirale sporazum o osnivanju suda, te vjeruju da su američka strahovanja neopravdana. Međutim, Richard Williamson, američki predstavnik u Ujedinjenim narodima, kaže da Washington neće odustati od iznošenja svojih zamjerki na račun suda.

"Tvrdimo da Sjedinjene Države, baš kao i svaka druga zemlja, imaju obvezu štititi svoje nacionalne interese. Naše stavove o Međunarodnom kaznenom sudu jasno smo iznijeli, a sada iznosimo i našu zabrinutost da bi se taj sud mogao u jednom trenutku mogao početi baviti američkim vojnicima koji služe u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda," kazao je gospodin Williamson.

Diplomati kažu da Međunarodni kazneni sud ne bi pokretao postupke protiv pripadnika mirovnih snaga svjetske organizacije, optuženih za kaznena djela. Sporazum o osnivanju suda predviđa mogućnost da sud preuzme takve slučajeve samo ukoliko to ne učini zemlja iz koje potječe prekršitelj. Američki prijedlog rezolucije pojavio se samo nekoliko dana prije nego što će se raspravljati o produženju mandata mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini. Diplomati ne vjeruju da će Sjedinjene Države pokušati odgoditi glasanje o toj misiji. Međutim, nekoliko članova Vijeća sigurnosti smatra da Washington pokušava međunarodnoj zajednici poručiti da Kongres neće spremno odobravati sredstva za mirovne operacije, ukoliko se američkim vojnicima ne zajamči imunitet.

XS
SM
MD
LG