Linkovi

Pančić: 'Hrvatska ima trideset i tri tisuće ratnih vojnih invalida' (19/6/02) - 2002-06-19


Sedam godina nakon "Oluje", akcije kojom su oslobodjena okupirana podrucja, Hrvatska ima dvostruko vise branitelja i vojnih invalida nego sto ih je imala u ratu. O reviziji invalidnina s ministrom branitelja Ivicom Pancicem .

Revizija sto je prije dvije i pol godine zapoceo ministar branitelja Ivica Pancic sluzbeno ce zavrsiti krajem 2004. a rezultati bi trebali rasvijetliti dvije kljucne zagonetke rata za hrvatsku nezavisnost – koliko je laznih vojnih invalida i koliko je ljudi sa statusom branitelja a da nisu aktivno ili nisu uopce sudjelovali u ratu.

Ivica Pančić: U tom bi roku citavu ovu pricu trebalo zavrsiti da nakon toga s ponosom mozemo reci da ovdje vise ne caruju nered i kriminal, da je sve koliko toliko cisto, iako je jasno da apsolutnog ispravljanja svih nepravilnosti nema, ali ako ispravimo najvece nepravilnosti puno smo toga napravili.

Oko 13 tisuca vojnika ranjeno je u ratu, a Hrvatska danas ima 33 tisuce ratnih vojnih invalida. Njihov se broj udvostrucio u mirnodopskim uvjetima, od 96. koja se racuna zadnjom ratnom godinom. Te je godine status ratnog invalida imalo 17,5 tisuca ljudi, a tri godine kasnije 32 tisuce. Revizija koju je 97 pokusao provesti general Zvonimir Cervenko okoncana je njegovim umirovljenjem i nerazumljivim porastom invalida nakon cega je Cervenko priznao da mu su reviziju srusili bivsi predsjednik HVIDRE Marinko Liovic i generali Janko Bobetko i Ante Gotovina.

Ivica Pančić: Svaki takav pokusaj nailazi na opstrukcije. Njih ima i danas iako je danas puno lakse raditi nego prije nekoliko godina.

Ministarstvo branitelja do sada je izdalo oko 400 rjesenja kojima se oduzima status vojnog invalida, ali je dijelu status vracen odlukama Upravnog suda RH. Najmladji SDP-ov ministar u najvrucoj vladinoj fotelji nema osjecaj da radi Sizifov posao. “Mi samo vracamo dignitet obicnom vojniku koji od drzave nije posebno naplatio to sto je na ratistu ostavio zdravlje,” kaze 34-godisnji Pancic. Od dolaska na duznost na udaru je HDZ-ovih generala kojima se nije svidjela njegova izjava da je dio njih lazno i retroaktivno od drzave naplatilo invalidnost.

Ivica Pančić: Vojna policija je napravila izvjesce i po njemu, od analiziranih 185 casnika za 50 posto je utvrdjeno da su na upitan nacin stekli status hrvatskog vojnog invalida. Protiv 13 osoba, medju kojima je I nekoliko generala pokrenuta je, prema mojim saznanjima, I krivicna prijava. Potpunu analizu svih stradavanja generala vojnih invalida dostavit cemo Vladi.

Status hrvatskog branitelja uziva 400 tisuca ljudi, iako se procjenjuje da je drzavu branilo gotovo dvostruko manje vojnika, a na pocetku rata svega oko 40 tisuca dobrovoljaca. Braniteljska populacija naglo se povecala tri godine nakon “Oluje” kada su odlukama HDZ-ovih ministara obrane i policije status branitelja dobili svi koji su od svibnja 91. do lipnja 96. bili zaposleni u ta dva ministarstva.

Ivica Pančić: Svaka tajnica u ministarstvu obrane je mogla dobiti potvrdu o statusu hrvatskog branitelja, na osnovu nje uvesti automobil ili ostvariti neku drugu od brojnih beneficija. Do inflacije broja branitelja doslo je iskljucivo zbog materijalnih beneficija koje su se po toj osnovi dobivale. Iskljucivo zbog toga, to nije imalo veze s ratom.

Ministar, bivsi vukovarski branitelj, vjeruje da je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja kljucan za izvlacenje iz “kaljuze zloupotreba, falsifikata I malverzacija” u kojoj se tocno znalo koliko novca stoji pojedini stupanj invalidnosti.

Ivica Pančić: Gdje grijesim? Mozda u tome sto sam naivan pa sam krenuo s diskontinuitetom politike, ali na tome smo i dobili izbore 2000, ponudili smo reforme. Znam da ne bih opstao na ovom mjestu da me vecina branitelja i gradjana ne podrzava. Mozda nisu toliko glasni jer se ova prava iz Zakona njih ne ticu ali su izuzetno ogorceni na one koji su zloupotrebama stekli odredjena prava i danas kada vide da bi ih mogli izgubiti napinju se iz svih snaga da to sprijece.

Novi zakon, usvojen u listopadu prosle godine, odredjuje postupak za ostvarivanje prava vojnih i civilnih invalida i regulira prava branitelja i njihovih obitelji. Zakonom su ukinuta prava branitelja na prvenstvo pri dobivanju posla, automatizam kod dodjele cinova i porezne olaksice.

XS
SM
MD
LG