Linkovi

Kongres kritizira ideju o palestinskoj državi kao preuranjenu (19/6/02) - 2002-06-19


Predsjednik George Bush će navjerojatnije već ovaj tjedan objaviti američki mirovni plan za Srednji istok, koji će uključivati i podršku za osnivanje palestinske države. O ovome su se već počeli izjašnjavati i članovi Kongresa. Mnogi od njih smatraju da je podrška palestinskoj državi preuranjena – najviše zbog činjenice što u regiji nasilje ne jenjava.

Izraelski premijer Arijel Sharon, koji se nedavno sastao s vodstvom Kongresa, smatra da je podrška palestinskoj državi preuranjena. Osnivanje države predstavljalo bi svojevrsnu nagradu za palestinski terorizam – smatra izraelski državnik.

Bayh: Štetno stvaranje lažnih nada

S tim se slažu i mnogi u Kongresu. Senator iz Indiane, Evan Bayh, je u nedavnoj izjavi za CNN rekao: "Smatram da se time stvaraju lažne nade, jer se Palestincima poručuje da mogu imati vlastitu države, bez obaveze da se na iskren način odreknu terorizma. Sve dok postoji velik broj ljudi koji su spremni sudjelovati u terorističkim aktivnostima, neće biti mira, a niti palestinske države."

Prema medijskim izvješćima, novi američki mirovni prijedlog predviđa, kako se navodi, provizornu palestinsku državu. Prijedlog uključuje i poziv na reformu Palestinske uprave te objavljivanje sigurnosnih jamstava koja bi se odnosila na državu Izrael. Kako se navodi, mirovni prijedlog poziva i na obustavu gradnje židovskih naselja na palestinskim teritorijima. Međutim, kongresne reakcije se najviše povezuju s podrškom palestinskoj državnosti.

Daschle: Smanjen kredibilitet Jasera Arafata

Čelnik senatske većine, Thomas Daschle, smatra da mira neće biti sve dok se ne provedu promjene na čelu Palestinske uprave. Senator Daschle smatra da je došao trenutak da palestinski čelnik jaser Arafat podnese ostavku: "Kad bi predsjedatelj Arafat poduzeo odlučne mjere protiv terorizma, okolnosti bi se promijenile. Međutim, on nije pokazao volju da se s time uhvati u koštac – iako mu je to obaveza. Zbog toga je umanjen njegov kredibilitet, kao čelnika palestinskog naroda."

Tko zaista govori u ime Palestinaca?

Senator Daschle smatra da smjena Jasera Arafata mora biti rezultat odluke same Palestinske uprave. Tako misli i senator Richard Shelby, član odbora za obavještajne aktivnosti. "Bit će potrebno da netko istupi u ime palestinskog naroda, netko tko će zaista govoriti u njegovo ime" - rekao je nedavno senator Shelby.

Senatori traže reformu palestinske uprave. Senator Daschle priznaje da je Jaser Arafat iskazao odlučnost za provođenje reformi. Međutim, kaže gospodin Daschle, “riječi nisu dovoljne.”

"Jaser Arafat je za čelnika sigurnosnih službi postavio osobu bez stvarne snage i utjecaja – politička je moć još uvijek jedino u njegovim rukama. Potpisao je temeljne zakonske dokumente, međutim – on ih ne provodi. Imenovao je pet novih članova vlade, ali niti jedan od njih nema moć da utječe na situaciju, da dođe do promjena. Najavio je izbore, ali nije odredio datum. Vrijeme je da zatražimo rezultate. Želimo da se demokratsko čelništvo uhvati u koštac s korupcijom, te da se uspostavi sigurnost, i za palestinske građane ali i za njihove susjede."

Senator Thomas Daschle, čelnik demorkatske većine u Senatu, iskazao je podršku Izraelu. Kako je rekao, Sjedinjene Države će nastaviti s podrškom Izraelu, zemlji koja je čvrst saveznik Amerike, pogotovo kad ona preuzima rizik da postigne mir. Prema riječima senatora Daschlea, “da bi sudjelovao u mirovnim naproima, Izrael se mora osjećati dovoljno sigurnim. Ali, Izrael mora biti i dovoljno jak, kako bi se mir stvarno i uspostavio.”

XS
SM
MD
LG