Linkovi

Radoš: 'Hrvatske želje naišle na pozitivne reakcije u Washingtonu' (19/6/02) - 2002-06-19


“Vojna suradnja sa Sjedinjenim Državama je standardno dobra, no u njoj još uvijek preostaje niz poslova” – ocijenio je hrvatski ministar obrane Jozo Radoš, koji danas zaključuje svoj višednevni posjet Washingtonu.

Ministar obrane Radoš u posljednja je dva dana razgovarao s nizom visokih dužnosnika američke administracije - sa zamjenikom američkog ministra obrane Paulom Wolfowitzem, zamjenikom državnog tajnika Richardom Armitageom i Gregoryjem Schulteom, glavnim direktorom za jugoistočnu Europu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Svoje je sugovornike upoznao s doprinosom Hrvatske u poboljšavanju sigurnosti u regiji, za što – kako je rekao - Hrvatska očekuje ohrabrenje i podršku, uključujući i priznanje za te napore na dolazećem summitu NATO saveza u Pragu.

Jozo Radoš: Naša je želja da se u Pragu istakne pozitivni doprinos koji je Republika Hrvatska dala ukupnim demokratskim procesima na prostoru jugoistočne Europe, uključujući, naravno, i podizanje stabilnosti i sigurnosti toga područja. Mi bismo željeli da se to vrlo jasno istakne, ali jednako tako da se na neki način naznači naša pozicija u budućem procesu proširenja NATO saveza. Ne može Hrvatska u tom smislu od NATO zemalja tražiti nikakva jamstva, ali na neki način se može naznačiti perspektivnost naše suradnje, odnosnog budućeg uključenja u NATO, možda naglašavajući i čelnu ulogu koju Hrvatska može imati u procesu tog proširenja u jugoistočnoj Europi.

Ta je hrvatska želja – kazao je ministar Radoš – u njegovim susretima u Washingtonu naišla na pozitivne reakcije, a pozitivno je primljena – prema njegovim riječima i – hrvatska odlučnost u reformiranju oružanih snaga. Taj je proces – rekao je ministar – već definiran i sada treba nastaviti na njegovoj realizaciji. Ministar je s američkim dužnosnicima razgovarao i o doprinosu Hrvatske anti-terorističkoj koaliciji, odnosno, o opsežnijem sudjelovanju hrvatskih snaga u operacijama na terenu. Između ostaloga, razgovaralo se o mogućnosti odlaska voda hrvatske vojne policije u Afganistan, hrvatskim promatračima u Kašmiru, ali i o ponudi Hrvatske da donira razne vrste opreme za potrebe jačanja anti-terorističkih snaga.

Na pitanje – što Sjedinjene Države traže od Hrvatske u okviru rata protiv terorizma, ministar Radoš spomenuo je čuvanje granica, morskog i zračnog prostora, bolju suradnju između resora, ali i bolju suradnju sa susjednim zemljama. Pri tome – istaknuo je – Hrvatska može računati na pomoć Sjedinjenih Država. Jedna od tema razgovora s američkim dužnosnicima bila je i suradnja na obrazovnom planu, odnosno, školovanje hrvatskih kadeta i časnika u američkim vojnim školama.

Jozo Radoš: Ja sam izrazio želju da, zato jer mi imamo doista krupnih poteškoća u financijskim aktivnostima i financijskom pokrivanju naših aktivnosti, da ako je moguće, sačuvamo postojeći opseg obrazovanja naših časnika ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog toga što je, zbog napretka, u jednom dijelu došlo do promjene statusa koji naša zemlja ima, došlo je i do smanjenja pokrića. Mi smo, naravno, tada suočeni s odlukom da smanjimo i broj naših kadeta ovdje. Ne bi bilo dobro da se to dogodi. To je naš interes i u tom smislu smo zatražili razumijevanje Sjedinjenih Država.

Govoreći o hrvatskim kadetima koji se vraćaju s obuke iz Sjedinjenih Država, ministar Radoš je kazao da taj proces još nije na pravi način osmišljen.

Jozo Radoš: Oni dobiju odgovarajuća mjesta unutar oružanih snaga, ali postoji jedna zona koju treba premostiti. Oni se vraćaju iz sustava u kojem je puno toga drugačije nego što je u RH. I njihov materijalni status je drugačiji, tako da tu postoje poteškoće, no najveći dio njih zauzima svoje pozicije i onda kasnije traži afirmaciju, nakon iskustva koje će steći u OS. Možemo biti zadovoljni, ali s uključivanjem manjeg broja njih u redovite radne procese OS postoje poteškoće. Dakle, mi još ne možemo reći da u potpunosti koristimo sva njihova znanja koja ovdje stječu.

Obrazovanje će biti i tema posljednjeg dana posjeta ministra Radoša Washingtonu. Danas bi trebao posjetiti Sveučilište za nacionalnu obranu, nakon čega je predviđen i posjet zapovjedništvu Marinskog korpusa.

XS
SM
MD
LG