Linkovi

Nogomet se mijenja, zar ne? (18/6/02) - 2002-06-18


Ahn Jung-Hwan je ime koje poznaju svi Južnokorejanci. To nije bio slučaj do prije nekoliko sati, dana, a kamoli mjeseci i godina. Ahn Jung-Hwan ima 28 godina i strijelac je pobjedničkog zgoditka u utakmici protiv Italije koji je Južnu Koreju odveo medju osam najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija. Tako smo dobili situaciju da su se u četvrtfinale plasirali, osim Južne Koreje i Turske, još i Sjedinjene Države i Senegal.

Nogomet se mijenja, zar ne? Od starosjedilaca u završnicama svjetskih prvenstava, tu su sve lepršaviji Brazil, sve bolji Englezi, uporni Njemci. Španjolci su, takodjer, malo iznenadjenje. Svi su znali da je to odlična močad, ali oni su imali dobre ekipe i na ranijim svjetskim prvenstvima, pa su bili redovitee “mušterije” u prvom krugu. No, sada se to izmjenilo i očigledno je da se radilo o psihološkoj prepreci.

Vratimo se prijašnjim favoritima. Francuzi i Argentinci su već davna prošlost, nakon što su ispali u prvom krugu natjecanja. No, kako ocijeniti Italiju? Ta je reprezentacija redovito, čak i na onim prvenstvima na kojima su postajali svjetski prvaci, teško prolazila prvo kolo. Tako je bilo i ovaj put, a to im je omogućila loša igra hrvatske momčadi protiv latinoameričkih reprezenatcija. No, da su Talijani na ovo prvenstvo došli više spremni na “papiru”, a mnogo manje na terenu, dokazala je utakmica s Južnom Korejom. Ono što su znali promašiti Vieri i društvo, zaista malo kome polazi za nogom. Dakle, ovaj put je izostao faktor – sreća! Rezultat – Vidimo se u Njemačkoj za četiri godine, ako se Talijani uopće plasiraju na iduće svjetsko prvenstvo?

Još jedan bivši svjetski prvak - Njemačka – mora bolje igrati u idućim utakmicama. Nijemci su, do sada, pokazali nevjerojatnu upornost, njihov centarfor Miroslav Klose(roditelji su mu Poljaci), učinkovitost i vodeći je, zajedno s Brazilcem Ronaldom, strijelac prvenstva s pet zgoditaka. No, Njemci još nisu pokazali dobru igru, pa je u samoj Njemačkoj kritiziran izbornik Rudi Voeller. Njemci u četvrtfinau igraju protiv Sjedinjenih Država. Amerikanci su pobijedili Portugal i Meksiko, dvije momčadi koje su vrlo opasne i vrlo dobre. Izgubili su od Poljaka, koji su ispali u prvom krugu. Ne reagiraju dobro na visoke lopte, ali njihovi su kontranapadi brzi i efikasni. Baš onako kakvi i trebaju biti.

Brazil i Engleska igraju u četvrtfinalu. Brazil pokazuje veliku učinkovitost, a njihove glavne zvijezde – Rolando i Rivaldo postigli su po zgoditak u svakoj utakmici! Medjutim, Brazil igra najrizičniji nogomet na prvenstvu. Do sada nisu imali posljedica, ali s Englezima se nije igrati. David Beckham predvodi vrlo dobru momčad. Spori start, ali kasnije se njihova “trka” pretvorila u pobjedničku. Nepoznanica je koliko imaju snage za finiš.

Uz Brazil, najljepši nogomet igra Senegal. Ti su momci svladali svjetskog prvaka, Francusku, te vrlo upornu i neugodnu Švedsku. Osim krasnih golova, lijepih dodavanja i muške igre, Senegalci znaju zabaviti posjetitelje svojim prekrasnim plesom nakon što postignu zgoditak. Razlog više da mnogi navijaju upravo za to afričko nogometno čudo.

XS
SM
MD
LG