Linkovi

U Pakistanu već mjesec dana pritvorene dvije osobe s američkim putovnicama (18/6/02) - 2002-06-18


Pakistanske su vlasti pritvorile nekoliko stranaca, među njima i dvojicu s američkim putovnicama, koji su pokušali ilegalno iz Afganistana ući u Pakistan. Prema pakistanskoj vladi do uhićenja dvojice Amerikanaca došlo je prije više od mjesec dana. Državno je tajništvu u međuvremenu objavilo da je jedan od uhićenih izručen Sjedinjenim Državama. Pakistanske vlasti navode da je za sada nejasno da li su uhićenici povezani terorističkom organizacijom al-Qaida.

Za to vrijeme, saudijske su vlasti priopćile da su uhitile sedam osoba povezanih s al-Qaidom, zbog planiranja terorističkih napada u toj zemlji. Saudijska izvještajna agencija priopćila je da su uhićeni saudijski građani kao i jedan Sudanac, koji su planirali bombaške i raketne napade na zrakoplovne baze koje u Saudijskoj Arabiji korsti američko ratno zrakoplovstvo.

Sjedinjene su Države otvorile konzulat u Karačiju, četiri dana nakon terorističkog napada automobilom bombom. Objekt je otvorila konzulica Nancy Powell, koja je izjavila da su poginuli u eksploziji – 12 Pakistanaca – žrtve terorizma. Američka je diplomatkinja izrazila sućut obiteljima žrtava.

Istragu ovog napada provode američki FBI te pakistanska policija. Odgovornost za napad preuzela je jedan do sad nepoznata militantna islamska skupina. Mjere sigurnosti oko američkog konzulata u Karačiju su pojačane.

XS
SM
MD
LG