Linkovi

Što s nastavnicima-pedofilima? - 2002-06-18


U svjetlu skandala sa spolnim zlostavljanjem djece od strane svećenstva, NEW York Times se opširno pozabavio aspektima spolnog zlostavljanja školske djece od strane njihovih nastavnika. Kako piše ovaj list, kada se nastavnici nađu optuženi za spolno napastvovanje učenika, i nadležni obrazovni dužnosnici, kao i policijski i pravosudni organi, često se rješavaju takvih slučajeva pristajanjem na obećanje optuženog nastavnika da će se preseliti. Ponekad, tvrdi Times, dolazi čak i do financijskih nagodbi u kojima se nastavniku nudi obeštećenje samo da ode.

Međutim, piše dalje New York Times, općine u koje se presele takvi nastavnici počele su utuživati vlasti u mjestima gdje je šutke pometen pod tepih slučaj spolnog napastvovanja. I, ne samo općine; tužbe ulažu i žrtve na mjestima gdje napasnik počinje život i napastvovanje iznova. Uglavnom, što se brojki tiče, u samo jedan posto slučajeva bilo je osigurano da spomenuti nastavnici nigdje više ne mogu raditi u školama!

Najveći američki dnevnik USA Today piše o jučerašnjoj presudi Vrhovnog suda kojom je potvrđeno da su misionari, političari i drugi koji kucaju građanima na vrata, u tom posjećivanju građana zaštićeni ustavom. Sve je počelo presudom jednog nižeg suda u Ohaju, koji je zabranio Jehovinim svjedocima da ometaju starije građane. Međutim, prema odluci Vrhovnog suda, pravo slobodnog govora, zajamčeno prvim ustavnim amandmanom, uključuje i pravo da se svoje misli iznesu izravno odgovarajućem slušateljstvu.

A, prema pisanju lista Christian Science Monitor, ako je netko jednom bio otac određenom djetetu, ne znači da će to uvijek biti. Testiranje DNA, u slučaju da isključi očinstvo, može takve očeve osloboditi obveze plaćanja alimentacije, odnosno uzdržavanja djeteta. Sve to je zakonska mjera koja je predložena u Californiji, a sada se nalazi u postupku rasprave u tamošnjem parlamentu.

XS
SM
MD
LG