Linkovi

Francuska: Chiracovim konzervativcima većina u parlamentu (17/6/02) - 2002-06-17


Konzervativna koalicija francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca osvojila je, kako se čini, premoćnu pobjedu u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Kao što se i očekivalo, desni centar osvojio je oko 400 od ukupno 577 mjesta u francuskom parlamentu. Tako pokazuju preliminarni rezultati objavljeni nedugo nakon što su se zatvorila birališta. Većina parlamentarnih mjesta pripala je novoj Uniji za predsjedničku većinu predsjednika Jacquesa Chiraca, čime je desni centar osvojio apsolutnu većinu u parlamentu. Prema procjenama, na birališta nije izišlo i do 38 posto birača, što je možda i rekord u modernoj Francuskoj. Ljevičarska koalicija, koja je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima 1997, osvojila je samo oko 187 mjesta, od kojih je većina pripala Socijalističkoj stranci.

Komunistička partija, za koju se vjerovalo da neće ostvariti posebno dobre rezultate, ipak je uspjela osvojiti 25 mjesta u parlamentu. Kao i na prošlim izborima 1997, ekstremna desničarska Stranka nacionalnog fronta Jean-Marie Le Pena nije osvojila niti jedno parlamentarno mjesto. Ovakav rezultat šokantno je razočaranje za Le Pena, koji je u travnju zapanjio Francusku osvojivši drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora. Gospodin Chirac uvjerljivo je pobijedio gospodina Le Pena u drugom krugu izbora, održanom prošloga mjeseca. Pozitivni rezultati u drugom krugu predstavljaju još jednu pobjedu za desni centar gospodina Chiraca, koji je proveo veći dio svojeg prvog mandata u sukobima sa svojim ljevičarskim premijerom i parlamentom. Kritičari kažu da je u prvom mandatu postigao malo toga. No, sada je dobio još pet godina u kojima se može dokazati kao predsjednik. Gospodin Chirac je prošloga mjeseca vrlo brzo imenovao prijelaznog premijera – malo poznatog lokalnog političara Jean Pierrea Raffarina. Gospodin Raffarin već je stekao poštovanje javnosti, te se vjeruje da će ostati na premijerskoj dužnosti.

Premijer je kazao da je desni centar čuo poruku koju su mu uputili francuski glasači i da je počeo poduzimati mjere da bi olakšao i poboljšao njihove živote. Prema francuskom tisku, gospodin Raffarin bi trebao najaviti izmjene u svojoj vladi početkom ovoga tjedna. Također se vjeruje da će u obraćanju naciji početkom srpnja iznijeti ciljeve svoje nove vlade. U međuvremenu, novi bi se parlament trebao sastati na neuobičajenoj ljetnoj sjednici, koja počinje 2. srpnja.

XS
SM
MD
LG