Linkovi

WP: Bush naredio provođenje tajnih operacija za svrgavanje Sadama Huseina (17/6/02) - 2002-06-17


Dnevnik “Washington Post” javio je da je predsjednik Bush naredio provođenje intenzivnih tajnih operacija s ciljem svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina. Kongresni čelnici iskazali su široku podršku za promjenu na iračkom državnom vrhu.

U članku objavljenom u “Washington Postu” kaže se da je predsjednik Bush naredio Središnjoj obavještajnoj agenciji CIA-i da pokrene sveobuhvatnu tajnu operaciju, u kojoj će koristiti sva raspoloživa sredstva. Dužnosnici Bijele kuće odbijaju potvrditi ili zanijekati taj izvještaj, te kažu da nikada ne komentiraju obavještajna pitanja. Međutim, ključni zakonodavci kažu da su bili uključeni u konzultacije o naporima CIA-e glede Iraka. Oni, međutim, ne žele govoriti o sadržaju tih konzultacija. Ipak, čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle kaže da ta ideja uživa široku podršku. Tijekom gostovanja na televiziji, senator Daschle izjavio je da se sada postavljaju dva važna pitanja – gdje i kako provesti operaciju.

"Mislim da su u svemu ovome vremenski okviri vrlo važni. No, želimo surađivati s administracijom i pronaći najbolji način i najbolje vrijeme za izvođenje te operacije" - kazao je senator Daschle.

Prema njegovim riječima, administracija mora uzeti u obzir postojeće napore da se eliminira al-Qaida i potrebu da se surađuje konstruktivno s arapskim zemljama u mirovnom procesu na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG